Cazul Rafinariei Arpechim, inchisa de autoritati pentru ca proprietarul nu a facut investitiile de mediu la care s-a angajat, ar putea sa nu fie singular. Zeci de alti mastodonti, fabrici si uzine construite pe vremea lui Ceausescu si privatizate dup
Cazul Rafinariei Arpechim, inchisa de autoritati pentru ca proprietarul nu a facut investitiile de mediu la care s-a angajat, ar putea sa nu fie singular. Zeci de alti mastodonti, fabrici si uzine construite pe vremea lui Ceausescu si privatizate dupa Revolutie ar putea avea aceeasi soarta daca nu se vor face investitii.


In caz contrar, Romania ar putea fi penalizata de Comisia Europeana cu sume incepand de la 700.000 de euro pe zi pana la remedierea situatiei. Primul decont va fi in luna octombrie 2007.

Romania risca sa fie drastic penalizata de Comisia Europeana la capitolul Mediu. Incheiat in conditii extreme, dupa negocieri intense, de guvernul PSD, capitolul Mediu pune inca serioase probleme tarii noastre. Despre ce este vorba? Pe langa transpunerea legislatiei comunitare, Romania s-a angajat sa isi aduca industria si agricultura la normele europene. Asta inseamna ca, in perioada de preaderare, fiecare combinat, fiecare fabrica, fiecare ferma, fiecare incinerator, fiecare crematoriu au fost luate la puricat de experti ai Comisiei, care au stabilit trei tipuri de concluzii.

In prima categorie se afla acele tipuri de instalatii care, indiferent cat de multe investitii de mediu vor face, nu vor ajunge niciodata la un stadiu de poluare acceptabil. Aceste unitati ar fi trebuit inchise, integral sau partial, fara drept de apel pana la 31 decembrie 2006, neexistand nici un fel de perioada de gratie.

CATEGORII. Potrivit Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), in aceasta categorie sunt incluse aproximativ 25% dintre unitatile industriale: majoritatea incineratoarelor, cateva gropi de gunoi si ferme de animale. In total, 443 de instalatii.

In cea de-a doua categorie intra, practic, toata industria nationala. Mastodontii au obtinut fiecare in parte termene de tranzitie pe care trebuie sa le respecte cu strictete. Cateva exemple: SC Mittal Steel SA, avand ca actionar majoritar Mittal Steel Holding AG, are data de conformare 31.12.2014, iar valoarea investitiilor asumate este de 50,41 milioane de euro; Romplumb SA Baia Mare, avand ca actionar Ministerul Economiei si Finantelor, are data de conformare 31.12.2010, iar numai pentru anul acesta s-a angajat sa investeasca 7.457.500 euro; SC GA-PRO-CO Chemical SRL (Agrofertil SRL) Savinesti (judetul Neamt): valoarea investitiei prevazute este de 4.700.000 de euro pentru instalatia de uree granulata si de circa 670.000 de euro pentru instalatia de azotat de amoniu/nitrocalcar. Aceasta investitie trebuie facuta pana la 30.10.2007, dar, potrivit Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, proprietarul fabricii si-a exprimat temerea ca nu va avea forta financiara sa sustina acest program de investitii pana la indeplinirea termenului legal.

Garda de Mediu sustine ca are in vedere si alte fabrici, printre care Oltchim, complexurile Copsa Mica si Zlatna, complexurile energetice Rovinari, Turceni si Craiova, Termoelectrica SA Bucuresti SE Borzesti, SC Electrocentrale SA Galati, Termica SA Botosani CET Braila sau Alum Tulcea. Aceste investitii au termene-limita negociate cu Comisia Europeana, termene care nu pot fi incalcate.


INVESTITII. Potrivit Tratatului de Aderare a Romaniei la UE, orice intarziere obliga statul roman sa inchida respectivele instalatii sau tara noastra va fi amendata cu sume usturatoare pana la remedierea situatiei. Primul decont vine in luna octombrie 2007, cand experti de la Comisia Europeana ne vor vizita pentru a vedea cum ne-am facut temele. Potrivit Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, tara noastra ar putea sa plateasca amenzi incepand cu 700.000 de euro pe zi pentru fiecare din aceste unitati care ar fi trebuit inchise si inca functioneaza.

Autoritatile de mediu zic ca nu avem ce face si Garda de Mediu va trebui sa puna piciorul in prag si sa ia masuri impotriva tuturor patronilor care s-au angajat la investitii si nu le-au facut. Totusi, pentru ca traim in Romania, sunt voci care sustin ca totul se reduce la jocurile politice, economice si de culise.
In fine, in cea de-a treia categorie intra unitati care au echipamente ce se incadreaza in standardele Comisiei Europene. Aici regasim mai ales ferme agricole si fabrici construite dupa 1990.


Moment dificil pentru autoritatile de mediu Controlul acestor investitii il face Garda de Mediu. Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, desi nu are nici o obligatie stricta, le aduce din cand in cand aminte marilor poluatori despre apropierea scadentelor, insa autoritatea care are mijloace de coercitie este Garda Nationala de Mediu. Din pacate, in momentul de fata situatia este destul de delicata atat la GNM, cat si la ANPM. Garda si-a schimbat conducerea, dupa inlaturarea Partidului Democrat de la guvernare, Silivian Ionescu dandu-si demisia. In locul sau a fost numit Octavian Popa, presedintele filialei tulcene a PNL, despre care s-a scris mult si de rau in presa locala. Inainte de a primi postul, omul a tras sforile sa fie numit secretar de stat la Ministerul Administratiei si Internelor si, cum nu a avut suficienta sustinere, s-a multumit si cu postul de la Garda. Mai trebuie adaugat ca n-are nici o legatura cu domeniul si a declarat ca vrea sa urmeze cursul unui master in domeniu. Situatia nu e roz nici la ANPM, unde fostul presedinte Ioan Gherhes si-a dat demisia. Interimatul este asigurat de Vasile Bran, fostul membru PD care a acceptat sa treaca la liberali pentru a nu fi indepartat de la Agentie si a-si continua treaba acolo.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.