Noi avem experienta a 15 ani de la revolutie. Ce am invatat in aceasta perioada este ca intre a castiga alegerile si a dobandi puterea este o diferenta uriasa. Nu este suficient sa castigi alegerile, intr-o tara care trece de la un regim totalitar ca
Noi avem experienta a 15 ani de la revolutie. Ce am invatat in aceasta perioada este ca intre a castiga alegerile si a dobandi puterea este o diferenta uriasa. Nu este suficient sa castigi alegerile, intr-o tara care trece de la un regim totalitar catre democratie. Structurile totalitare lucreaza sub politicieni invingatori in alegeri continuu. Avem experienta tranzitiei, experienta castigarii alegerilor fara sa dobandesti si puterea de a accelera procesele de democratizare in propria ta tara, avand institutii si structuri care blocheaza procesele de reforma pentru simplul motiv ca isi pierd privilegiile. Este un tip de motiv. Noi ne-am obisnuit sa nu vedem un privilegiu in exercitarea puterii asupra oamenilor. Un exemplu foarte simplu: institutii precum ministerele de Interne din statele comuniste controlau viata fiecarui om. Aceste institutii nu vor renunta cu usurinta la privilegiul de a controla viata societatii, pentru ca le da putere si autoritate. Serviciile secrete din statele comuniste controlau viata de zi cu zi a oamenilor. Aceste servicii nu vor renunta cu usurinta la naravurile lor. Si nu numai ca nu vor renunta cu usurinta, dar nici nu stiu sa faca altceva, nici nu stiu sa exercite puterea altfel. Dupa 15 ani, putem spune ca in Romania institutiile de forta ale statului au inceput sa inteleaga ca sunt in slujba institutiilor democratice si nu in slujba puterii absolute si incepe sa se manifeste detasarea lor mentala de nevoia de a controla populatia si vin catre o abordare democratica. Problematica democratiei este extrem de complicata si ea nu poate fi rezolvata numai cu legi. Pana cand nu se produce declicul in mintea si educatia oamenilor din institutiile statului in primul rand, democratia nu poate fi o realitate, ea este tot timpul afectata de educatia de dinainte de schimbarea sistemului. (...) Romania va intra in UE la 1 ianuarie 2007 si anul acesta va obtine un raport care marcheaza progresul Romaniei in indeplinirea obligatiilor pe care si le-a asumat prin Tratatul de aderare pe care l-a semnat la Luxemburg in aprilie, anul acesta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.