Fabricantii de mobila vor sa contracareze cresterea pretului la PAL prin importuri din China si din Ucraina.

Producatorii autohtoni de mobila se asteapta in urmatoarea perioada la o crestere a preturilor la materia prima, si in special la PAL, ca urmare a faptului ca austriecii de la Kronospan devin tot mai puternici in Europa, putind astfel „dicta" preturile de pe piata. Compania a preluat de curind divizii ale grupului austriac Constantia, din domeniul produselor derivate de cherestea, ceea ce ar putea duce la fenomenul de concentrare economica. De altfel, in momentul de fata Consiliul Concurentei ancheteaza aceasta posibilitate. Din datele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), Kronospan detine in momentul de fata in jur de 80% din piata autohtona de PAL.

„Concentrarea ar putea deveni si mai mare. Deja Kronospan dicteaza preturile la nivelul UE. Influenta pe piata autohtona va fi sigura. In perioada urmatoare ar putea creste preturile", a declarat Constantin Ionescu, consilier in cadrul Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), in cadrul unei conferinte organizate de MEDIAFAX. La scumpirea mobilei si chiar a constructiilor ar putea contribui si pretul lemnului, dar si transportul. „Pretul la materia prima ar trebui reglementat. Am ajuns la nivelul preturilor din Uniunea Europeana, iar transportul pe cale ferata este printre cele mai scumpe din Europa", a declarat Ioan Sbera, presedintele Asociatiei Forestierilor din Romania. El sustine ca anul acesta pretul masei lemnoase a crescut cu pina la 20-30% fata de anul anterior.

Pentru a evita cresterea costurilor cu PAL-ul, reprezentantii producatorilor de mobila sustin ca vor sa importe mai mult. Tintele principale sint Ucraina, China si chiar Kazahstan. „Momentan, preturile la import sint comparabile cu cele ale Kronospan. Dar pe viitor s-ar putea sa fie mai ieftin. In Ucraina, spre exemplu pretul ar putea scadea ca urmare a reducerii taxelor vamale", mai spune Ionescu. Cei de la Kronospan nu au putut fi contactati pina la inchiderea editiei, pentru comentarii.

Importurile de mobila, plus de 30% O alta pirghie care ar putea mentine preturile la mobila in friu ar putea fiimporturile de produse finite. „Importul puternic de mobila este posibil sa contracareze o crestere spectaculoasa a preturilor", a mai declarat reprezentantul APMR. Din datele asociatiei, in ultimii trei ani am cumparat de la export cu 30% mai multa mobila. Numai din primele tari exportatoare, adica Italia, Polonia si Germania, am cumparat anul trecut mobila in valoare de 170 de milioane de euro. Piata mobilei este estimata la aproximativ un miliard de euro. Pentru anul acesta, reprezentantii APMR estimeaza un plus de 10%.