Migrenele atribuite utilizarii telefoanelor mobile apar, de fapt, in urma autosugestiei, pentru ca vorbitorii se asteapta ca aceste tulburari sa se produca, potrivit unui studiu norvegian publicat in revista medicala Cephalalgia, informeaza dailymail
Migrenele atribuite utilizarii telefoanelor mobile apar, de fapt, in urma autosugestiei, pentru ca vorbitorii se asteapta ca aceste tulburari sa se produca, potrivit unui studiu norvegian publicat in revista medicala Cephalalgia, informeaza dailymail.co.uk. Profesorul Gunnhild Oftedal si echipa sa de la Universitatea Trondheim au recrutat 17 subiecti care "au avut regulat dureri de cap sau au simtit un anumit disconfort in timpul convorbirilor telefonice sau la putin timp dupa incheierea acestora. Convorbirile telefonice au durat intre 15 si 30 de minute". Participantii au participat la niste sedinte de expunere la unde de frecventa radio, emise de telefoanele mobile si la altele in timpul carora nu au fost expusi la nici un fel de unde de frecventa radio. Subiectii nu au stiut la ce fel de sedinte au participat. Fiecare sedinta a durat cate 30 de minute. Participantii au declarat ulterior ca au simtit dureri de cap sau disconfort 68% din timpul in care s-au defasurat testele. Cercetatorii nu au remarcat nici o corelare semnificativa din punct de vedere statistic intre expunerile reale si aparitia durerilor de cap. De asemenea, specialistii nu au remarcat nici un efect negativ al expunerii la undele de frecventa radio asupra pulsului sau tensiunii arteriale. Oftedal a concluzionat ca cea mai probabila explicatie ar fi ca durerile de cap apar pentru ca subiectii se asteapta ca acestea sa apara. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.