A gresit presedintele reinscaunat convocand, la Cotroceni, o consultare cu partidele pe cateva teme majore? Au gresit partidele care au mers acolo? A gresit partidul care nu a raspuns invitatiei lui Basescu? Sau au gresit cei care au participat la o
A gresit presedintele reinscaunat convocand, la Cotroceni, o consultare cu partidele pe cateva teme majore? Au gresit partidele care au mers acolo? A gresit partidul care nu a raspuns invitatiei lui Basescu? Sau au gresit cei care au participat la o noua farsa sinistra, care are drept finalitate pacalirea cetateanului? Putem analiza intalnirea de la Cotroceni initiata de seful statului ca un prim gest politic important dupa castigarea referendumului si consacrand realitatea ca o treime din electorat este de partea sa, cei mai multi cetateni refuzand sa se prezinte la urne. Pana la urma, de ce nu i s-ar putea acorda lui Basescu o prezumtie de buna-credinta, prin admiterea ideii ca a avut ceva de invatat din balamucul politic care a condus la suspendarea sa? In sensul constientizarii faptului ca a gresit neindeplinindu-si una dintre principalele sale prerogative si, totodata, obligatii, aceea de a discuta cu partidele politice teme majore ale statului roman, agenda de prioritati a populatiei, mediind, de cate ori este nevoie, intre diferitele interese ale clasei politice. Este o perspectiva care ar putea fi eventual luata in calcul. Ca si ideea ca partidele, acceptand sa se prezinte la Cotroceni, raspunzand astfel invitatiei sefului statului, recunosc, in mod demn si democratic, faptul ca acesta a castigat la referendum. Si are, prin urmare, dreptul sa beneficieze de un nou capital de credibilitate. Putem merge pana acolo incat sa intelegem si pozitia speciala a Partidului Romania Mare, care a refuzat sa se prezinte la Cotroceni. Atata timp cat liderii acestuia invoca argumentul ca, intr-un interval atat de scurt de timp, nu ar putea fi analizata o agenda atat de complexa si de diversa de teme, cum este cea avansata de Basescu. Numai ca este cu neputinta ca toata lumea sa aiba dreptate. Presedintele, comportandu-se ca un diriginte ratat sau ca un voda inconstient, insistand sa faca, in ritm hiperaccelerat, consultari asupra unor chestiuni extrem de spinoase, care necesita, daca ne gandim la interesul public, o temeinica si indelungata pregatire prealabila. Partidele, prezente la Cotroceni, iluzionandu-se ca ar fi fost create toate conditiile unei consultari sincere si mature, dupa care, in mod logic ar urma masuri politice cardinale, asupra carora formatiunile ar fi convenit. Si PRM, refuzand sa participe la acest exercitiu prezidential. Si, daca este adevarat ca e cu neputinta ca toata lumea sa aiba dreptate, atunci este de datoria noastra sa ne pronuntam. Asa ca, in ceea ce ma priveste, imi asum raspunderea de a afirma ca, in raport cu evenimentul consumat ieri, doar Partidul Romania Mare a procedat corect. Pentru ca la Cotroceni a avut loc o farsa colectiva. Jucata de Basescu, Tariceanu, Geoana, Boc si Bela. Iar Corneliu Vadim Tudor a fost singurul lider politic care a refuzat sa participe la mascarada.
Altfel ar fi stat lucrurile daca Traian Basescu si-ar fi propus de la inceput mai multe runde de consultari, pentru a putea fi acoperite treptat toate temele, urmand ca partidele sa aiba ragazul necesar pentru a-si fundamenta temeinic punctele de vedere. Ei bine, in aceste conditii, intalnirile de la Cotroceni ar fi avut un sens. Si, poate, o finalitate. Sa fim cinstiti. Ieri, nimeni nu a aflat ceva cat de cat nou. Liderii de partide nu si-au schimbat pozitiile, nici macar nu le-au nuantat si, in mod vadit, nici presedintele si nici ei nu au avansat argumente noi, de natura a credita o teza sau alta. Nu numai ca nu s-a putut lua nici o decizie in urma consultarilor, dar nici macar nu au putut fi identificate cateva puncte de convergenta, altele decat cele enuntate pana acum. Basescu a mimat rolul de presedinte democrat, pentru ametirea opiniei publice interne si externe, iar partidele prezente la Cotroceni au mimat participarea la un exercitiu democratic. In care, vai, nimeni nu crede. De aceea Vadim, stand acasa, a procedat corect.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.