Sub tutela fostului sef al SRI, Virgil Magureanu - atras printre administratorii FRUVIMED pentru asigurarea protectiei in fata legii -, cei trei directori Aurel Seitan, Gheorghe Sorici si Paris Carapid (foto), au ajuns stapanii societatii prin deturn
Sub tutela fostului sef al SRI, Virgil Magureanu - atras printre administratorii FRUVIMED pentru asigurarea protectiei in fata legii -, cei trei directori Aurel Seitan, Gheorghe Sorici si Paris Carapid (foto), au ajuns stapanii societatii prin deturnare de fonduri, spalare de bani, evaziune fiscala, fals, uz de fals, inselaciune si alte infractiuni flagrante. Adevaratul actionar majoritar, Constantin Samson, se judeca de cativa ani cu aceste capuse, care sunt sustinute fervent si de lichidatorul judiciar SC FAIR&FULL CONSULTING SRL. Pentru a tergiversa la nesfarsit luarea unor hotarari definitive si irevocabile de catre instantele de judecata, cei trei au ajuns sa se dea in judecata unii pe altii, recuzand toate instantele. Chiar si pe cele care, in anumite faze ale proceselor, le-au dat castig de cauza. In paralel, tripleta Seitan - Sorici - Carapid i-a manipulat pe angajati, practic punandu-i sa plateasca pentru 3% din actiunile FRUVIMED, dupa ce Samson le oferise cu titlu gratuit 15% din cat cumparase legal de la Ministerul Agriculturii si Alimentatiei (MAA).
Privatizarea FRUVIMED a inceput in anul 2000, incheindu-se un contract de vanzare-cumparare intre MAA si PAS (Programul Asociatiei Salariatilor). Prin acest act au fost vandute 1.264.935 de actiuni, reprezentand 79,184% din capitalul social al firmei. Membrul PAS, Constantin Samson, s-a angajat sa cumpere intregul pachet de actiuni, cedand salariatilor 15% si astfel salvand societatea de la faliment. In 2002, FRUVIMED intra in reorganizare judiciara, iar pana-n 2004, actionarul majoritar achita integral actiunile contractate de la MAA. In acel moment, actionariatul firmei devenise urmatorul: Constantin Samson - 67,306%, SIF Transilvania - 20,816% si PAS - 11,878%. Pe langa plata datoriilor catre stat, actionarul majoritar mai ajuta si FRUVIMED cu cateva miliarde de lei, pentru depasirea greutatilor financiare. Vazand ca societatea s-a redresat, directorul general Aurel Seitan, directorul economic Gheorghe Sorici si cel de marketing, Paris Carapid, au facut cateva sedinte, excluzandu-l pe actionarul majoritar atat din PAS cat si din SC FRUVIMED SA. Apoi, au recurs la tot felul de falsuri grosiere si furturi, astfel incat Carapid sa ajunga actionar majoritar.
Adevaratul actionar majoritar
Pana la plata integrala a actiunilor, MAA a cerut Asociatiei PAS instituirea unui gaj asupra unui numar de actiuni. In acest sens, PAS a incheiat, la 21.05.2001, un contract cu Registrul Independent National al Actionarilor (RINA). La sfarsitul lunii august 2004, Samson a achitat integral si in avans toate actiunile cumparate de la MAA. In mod logic si pe baza documentelor detinute, RINA ii recunoaste lui Samson calitatea de actionar majoritar, cu o detinere de 85% din pachetul cumparat de PAS. Urmeaza un puci la sediul FRUVIMED organizat de tripleta directorilor impostori si sustinut de reprezentantul lichidatorului judiciar, Fanica Constantin. Gratie acestei lovituri, Samson este exclus atat din PAS cat si din societate, nemairecunoscandu-i-se calitatile de actionar majoritar si de angajat. La aceasta operatiune au participat numai oamenii muncii, care detineau doar 11,878% din actiuni, accesul fiindu-i interzis chiar si reprezentantului SIF Transilvania, care avea o participare de 20,816% din capitalul social.
Tertipurile pucistilor
In continuare, impostorii solicita RINA schimbarea actionariatului FRUVIMED, pe motiv ca Samson n-ar fi actionar majoritar. Cum nu prezinta nici o dovada legala in acest sens, sunt refuzati. Urmeaza o serie de amenintari si chiar plangeri penale impotriva RINA, care respectase legislatia in vigoare in detrimentul pucistilor. Totul culmineaza cu gaselnita ca intre PAS FRUVIMED si RINA n-ar mai exista un contract valabil din 2002. La art. 10.2 din contractul incheiat intre cele doua parti se spune ca intelegerea inceteaza in conditiile declansarii procedurilor prevazute de Legea nr. 64/1995, respectiv reoarganizarea judiciara. Numai ca, mai incolo scrie, negru pe alb, ca respectivul contract inceteaza doar in urma unei notificari, altminteri el innoindu-se de la sine. In plus, FRUVIMED n-a incetat niciodata sa achite, anual, contravaloarea intelegerii incheiate cu RINA. In aceasta potlogarie s-a amestecat si Fanica Constantin, tinand partea directorilor impostori, chiar daca lichidatorul judiciar n-avea nici in clin, nici in maneca cu PAS FRUVIMED Medgidia. In urma evidentelor si dovezilor puse la dispozitia instantelor de judecata, pucistii se vad nevoiti sa renunte la proces si sa caute alte cai de fraudare a actionarului majoritar si a statului, reprezentat de SIF Transilvania.
Inceputul nebuniei
RINA a trimis PAS Medgidia lista asociatilor, spre a li se distribui acestora cele 15% din actiuni, conform hotararilor adoptate in adunarile generale si stipulate in statutul asociatiei.
Numai ca impostorii au pus-o la loc sigur, ticluind la sfarsitul lui 2004 un alt registru al actionarilor, pe care directorul general Aurel Seitan (foto) l-a antedatat la 30.04.2002. Adica, nu cel venit de la RINA ar fi fost cel valabil, ci altul - masluit. Numai ca la data respectiva, Seitan nici macar nu era membru in Consiliul de administratie al FRUVIMED, fiind numit director general chiar de Constantin Samson, patru zile mai devreme. Ce a urmat explica chiar actionarul majoritar furat ca-n codru de cei trei impostori, ce s-au folosit de angajati ca masa de manevra: "La data de 25 mai 2006, Carapid si compania si-au impartit actiunile dupa cum au avut chef. Dar mai inainte au efectuat o asa-zisa majorare a capitalului social, ceea ce este aberant de vreme ce societatea se afla in reorganizare judiciara, prioritara fiind plata datoriilor. Au emis peste doua milioane de actiuni si astfel m-au furat si pe mine, dar si statul reprezentat de SIF, care a mai ramas cu doar 10,139% din cele 20,816% procente detinute, nefiind intrebat nimic de gasca de la FRUVIMED. Asadar, avem un registru al actionarilor fals si o emisie de actiuni total ilegala, care ii poate duce in spatele gratiilor pe cei care le-au pus la cale. La data de 16.04.2007 am avut termen la Curtea de Apel Constanta, unde se judeca falsificarea registrului actionarilor. Ca sa tergiverseze lucrurile, dupa doi ani si jumatate, au cerut stramutarea dosarului, dar cererea le-a fost respinsa. Ca sa mai traga de timp si dosarul sa nu poata fi judecat, au adus la tribunal 134 de angajati, ca sa faca cerere de interventie in interes personal. Am stat de vorba cu oamenii. Mi-au declarat ca li s-a spus ca eu vreau sa le iau actiunile la FRUVIMED. Eu le-am dat gratis 15% din cat am cumparat de la MAA, ca asa ne-am inteles in anul 2000. Iar acum directorii le dau 3%, dar pe bani. Va dati seama, PAS-ul vinde actiuni de parca ar fi broker sau bursa de valori", ne-a mai declarat Samson.
Ilegalitati pe banda rulanta
In mai 2006, Seitan, Sorici si Carapid au impartit actiunile - pe care le-au evaluat la 25.000 lei vechi/bucata -, desi n-aveau nici o calitate in acest sens, deci cu incalcarea flagranta a legii.
In acelasi timp, din cateva miscari de condei, directorul de marketing Paris Carapid s-a ales cu majoritatea din cele 2.187.958 de actiuni, devenind actionar principal incontestabil. In ceea ce priveste banii adusi de Samson in societate, impostorii sustin ca acesta a fost doar un bun samaritean, imprumutand PAS FRUVIMED, pana cand asociatia va intelege sau nu sa-i returneze. Oamenii muncii au fost pusi sa semneze, in 2006 si chiar anul acesta, niste contracte de cesiune pentru a intra in posesia actiunilor, pe care urmeaza sa le plateasca in rate lunare. Aceste contracte sunt atat de false, incat nici macar nu pot fi incadrate in ilegalitatile economice comise pana acum pe teritoriul Romaniei. Asadar, peste noapte, cele 1.264.935 (cu o valoare nominala de 10.000 de lei vechi/buc.) s-au transformat in 2.187.958 de actiuni (cu o valoare nominala de 25.000 de lei vechi/buc.), iar proletarilor li s-a dat posibilitatea sa cumpere 3% din acestea, in loc sa primeasca gratis 15%, cat le oferise Samson. Dar, atentie! 3% nu reprezinta valoarea reala a procentului din patrimoniului FRUVIMED, la data semnarii contractului de vanzare-cumparare cu MAA, ci din totalul masluit prin asa-zisa majorare de capital bazata pe falsuri, deturnari de fonduri si spalare de bani. Ceea ce denota ca directorii care au orchestrat masinatiunea sunt pasibili de ani grei de puscarie.
Si ar mai fi de mentionat un aspect. Prin cererea de interventie in interes propriu, adresata Tribunalului Constanta - Sectia comerciala, 134 de membri PAS cheama in judecata acelasi PAS, ca sa anuleze Adunarea generala a actionarilor din 27.05.2004, in care Samson se angaja sa investeasca in societate si sa achite integral actiunile cumparate de la MAA. Motivul? N-au stiut de aceasta adunare. Cel care semneaza ca reclamant este Aurel Seitan, parat este tot Aurel Seitan, iar ca martor, in calitate de membru PAS, il intalnim pe acelasi omniprezent Seitan.
Moralitatea unui avocat
Oamenii muncii, manipulati de directorii impostori de la Medgidia, au fost determinati sa faca jocurile acestora si la sugestiile avocatei Alexandra Stamate. Angajatii au ajuns in situatia ilara de a declara ca nu vor 15% din actiuni pe gratis, ci 3% pe bani multi, asa cum li s-a sugerat. O asemenea manipulare poate fi intalnita mai rar in epoca postdecembrista. Aceasta aparatoare a intereselor nelegitime ale SC FRUVIMED a incasat pana in prezent de la societatea comerciala peste sase miliarde de lei vechi, reprezentand serviciile prestate. Ceea ce denota ca lupta in justitie cu adevaratul actionar majoritar, Constantin Samson, ii prieste de minune, rotunjindu-i substantial conturile bancare. Desigur, in mod legal nu i se poate reprosa nimic, de vreme ce a reprezentat - pana acum cu brio - interesele celor care o platesc. Dar in privinta moralitatii ar fi de zis cateva lucruri.
Samson "recunoscut" in instanta
Dupa ce Constantin Samson a fost dat afara atat din Asociatia PAS cat si din SC FRUVIMED SA Medgidia, acesta s-a adresat instantelor de judecata, contestand hotararile abuzive si ilegale luate impotriva sa. In urma unui lung sir de procese, justitia i-a recunoscut, definitiv si irevocabil, ambele calitati, spre dezamagirea dusmanilor sai. Astfel, a fost dejucata inca o tentativa de anihilare a actionarului majoritar, de catre gasca impostorilor, menita sa-l faca pe Samson sa renunte la pretentiile sale legitime si la banii cu care a salvat societatea de la un faliment sigur, inevitabil.
Tacere totala
Reporterii ZIUA a incercat in repetate randuri sa stabileasca un contact legitim si normal cu conducerea ilegala a FRUVIMED SA Medgidia, in special cu directorii Aurel Seitan, Gheorghe Sorici si Paris Carapid, insa fara succes. In aceasta situatie, ne-am adresat si in scris societatii, formuland o serie de intrebari, pe care le-am trimis atat prin fax cat si prin intermediul postei electronice. Din pacate, n-am primit nici un raspuns de la Medgidia, ceea ce presupune ca intrebarile noastre au fost mult prea incomode pentru a primi raspunsurile solicitate. In final ne declaram disponibilitatea de a tine cont de punctul de vedere al conducerii SC FRUVIMED SA, cu minimala conditie ca acesta sa fie sa ne fie pus la dispozitie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.