Cele trei surse de grasimi animale saturate pot afecta serios siluetele. In combinatie cu sarea si cu aditivii analizati, pot avea efecte nefavorabile si asupra sanatatii. Principalul ingredient al cremei de cascaval Mili este "cascavalul din lapte de vaca pasteurizat", in proportie de 38%. Restul componentelor, asa cum arata eticheta, sunt "unt, smantana, stabilizatori (guma guar E 412), amidon modificat din porumb (porumb E 1420 sau E 1440 sau 1451 sau 1404), guma carruba E 410, sare alimentara 1,5%".
Valoarea energetica a acestui produs este ridicata, 1.300 kj/300 kcal. Producatorul specifica si valorile nutritionale: "proteine 7 g, glucide 4 g, lipide 30 g".

Analiza. Pe langa cascaval, acest produs mai contine unt, smantana si stabilizatori. Acestia din urma au si capacitatea de a retine o cantitate sporita de apa, ne spune Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. In aceste conditii ar fi fost util ca producatorul sa specifice si cantitatea de apa continuta de produs.
Crema are o densitate energetica ridicata, 300 kcal/100 g si, ca toate produsele pe baza de cascaval, contine o cantitate mare de grasimi animale saturate.
Produsul reprezinta o sursa de sare de care trebuie tinut cont in aportul zilnic, avand in vedere ca majoritatea produselor pe care le consumam zilnic contin sare.

Concluzii. Supraponderalii, obezii, hipertensivii, cardiovascularii, persoanele cu intoleranta la lactoza, la unii dintre stabilizatorii utilizati, hepaticii si renalii ar trebuie sa fie atenti la cantitatea si ritmicitatea cu care consuma produsul.