Expertii in alimentatie din Marea Britanie au indicat ca trebuie realizate mai multe teste asupra unor aditivi utilizati in compozitia bauturilor non-alcoolice, in urma unor studii care sugereaza ca acestia pot provoca distrugeri semnificative in
Expertii in alimentatie din Marea Britanie au indicat ca trebuie realizate mai multe teste asupra unor aditivi utilizati in compozitia bauturilor non-alcoolice, in urma unor studii care sugereaza ca acestia pot provoca distrugeri semnificative in ADN-ul uman, informeaza cotidianul britanic The Telegraph.
Cele mai recente studii indica faptul ca E211, cunoscut sub denumirea de benzoat de sodiu, prezent in compozitia unor bauturi precum Fanta si Pepsi Max, poate produce modificari semnificative in ADN-ul uman. Peter Piper, expert in gerontologie la Universitatea din Sheffield, a testat impactul benzoatului de sodiu asupra unor celule vii, in laborator, si a descoperit ca acest aditiv afecteaza mitocondriile, organite care furnizeaza energia la nivelul celulelor. Deciziile in legatura cu utilizarea aditivilor la fabricarea baturilor non-alcoolice trebuie sa fie luate de Food Standard Agency, organismul din Marea Britanie care autorizeaza punerea pe piata a produselor alimentare. Un purtator de cuvant din partea Food Standard Agency a declarat: "Toti aditivii trebuie sa fie aprobati de Comisia Europeana. Benzoatul de sodiu si acidul benzoic sunt aditivi aprobati pentru consum. Aditivii alimentari sunt autorizati numai dupa un proces de evaluare lung si efectuat cu grija".
Un purtator de cuvant de la Coca-Cola, companie care produce Fanta, a declarat: "Utilizam conservanti la unele dintre produsele noastre, mai ales la cele care includ fructe, pentru a ne asigura ca nu se strica pe raft pe parcursul perioadei de valabilitate, indiferent daca oamenii au sau nu posibilitatea de a le stoca in frigider. Un purtator de cuvant pentru Britvic, companie care produce Diet Pepsi si Pepsi Max, ambele avand in continut aditivul E211, a declarat: "Vom utiliza doar ingrediente care sunt testate si aprobate de Food Standards Agency din Marea Britanie si de Uniunea Europeana". Un studiu recent realizat de Food Standard Agency a scos la iveala faptul ca mai multi coloranti alimentari si conservanti utilizati pe scara larga in industria alimentara pot provoca tulburari de comportament la copii, precum hiperactivitatea, lipsa de concentrare, stari de furie si alergii. Printre acestia se numara tartrazina (E102), rosu alimentar (E124), galben auriu (E110), azorubina (E122), galben de quinoleina (E104) si rosu alura (E129). Conservantul testat a fost benzoatul de sodiu (E211), care se gaseste in multe dulciuri, bauturi si in alimentele procesate. Toti acesti aditivi, fara nici un fel de valoare nutritionala, sunt aprobati de Uniunea Europeana, desi unii dintre acesti coloranti sunt interzisi in Statele Unite si in tari scandinave. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.