Federatia Europeana a Parcurilor, EUROPARC Federation, a lansat in 1909 "Ziua Europeana a Parcurilor" cu scopul de a ilustra importanta ariilor naturale europene. Pe intreg cuprinsul continentului, celebrarea Zilei Europene a Parcurilor a inceput sa
Federatia Europeana a Parcurilor, EUROPARC Federation, a lansat in 1909 "Ziua Europeana a Parcurilor" cu scopul de a ilustra importanta ariilor naturale europene. Pe intreg cuprinsul continentului, celebrarea Zilei Europene a Parcurilor a inceput sa fie sarbatorita la data de 24 mai de catre administratorii de parcuri, ONG-uri, precum si de institutii guvernamentale de protectia mediului. In Romania, primul parc national infiintat a fost Parcul National Retezat, in anul 1935. Pentru a marca importanta acestui eveniment, pe 25 mai 2007, la Muzeul Geologic din Capitala, Centrul Geomedia a organizat un simpozion, insotit de o expeditie cu tema "Biodiversitatea si Geodiversitatea in Arii Naturale Protejate". Scopul simpozionului il constituie scoaterea in evidenta a necesitatii masurilor de protectie in perimetrul parcurilor nationale si naturale, in contextul legislatiei in vigoare. La eveniment participa reprezentanti ai: Romsilva, Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Educatiei, ONG-urilor, Univ. Bucuresti, din licee, scoli etc. In viitor, prioritara pentru activitatea administratiilor parcurilor va fi mentinerea cadrului fizico-geografic in stare initiala, protejarea biodiversitatii si a ecosistemelor, cat si incurajarea si dezvoltarea activitatilor cu scop stiintific, educativ, recreativ si ecoturistic. Pe raza parcurilor sunt sustinute activitatile traditionale desfasurate de comunitatile locale, cu respectarea principiului gestionarii durabile a resurselor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.