Zilele trecute pretul unciei de aur a avut o tendinta depreciativa, care a continuat evolutia din urma cu doua saptamani. Pe piata londoneza saptamana a inceput in jurul valorilor de 660 - 665 dolari, pentru ca la cele doua fixinguri de vineri pretul
Zilele trecute pretul unciei de aur a avut o tendinta depreciativa, care a continuat evolutia din urma cu doua saptamani. Pe piata londoneza saptamana a inceput in jurul valorilor de 660 - 665 dolari, pentru ca la cele doua fixinguri de vineri pretul unciei sa se stabilizeze la 655 dolari.
Analistii considera ca scaderea preturilor a fost o consecinta a aprecierii dolarului fata de euro, ceea ce a determinat o iesire a marilor fonduri de investitii de pe pietele de bunuri. In consecinta, o alunecare a euro sub pragul de 1,34 dolari ar pune mare presiune pe metalul galben, pragul suport aflandu-se la 634 dolari.
Pe de alta parte Banca Centrala Europeana a anuntat ca a efectuat vanzari de aur in valoare de 280 milioane euro, dupa ce in mai Banca Spaniei a vandut 1,3 milioane uncii, dupa alte 1,3 milioane in martie, alte motive pentru scaderea preturilor.
Aurul s-ar putea mentine pe un trend descendent, in cazul in care se confirma reintrarea in declin a marilor piete de capital, dupa ce fostul presedinte al Fed, Alan Greanspan a declarat ca asteapta o scadere de proportii a bursei chineze. Pe Comex, divizia de metale a New York Mercantile Exchange, pretul de cotare futures al unciei cu scadenta luna viitoare a fost stabilit la 655,30 dolari, dupa ce acesta fluctuase intre 653,30 si 656,90 dolari.
Necunoscuta in evolutia metalului galben ramane pretul barilului de titei, care saptamana trecuta a urcat la 71 dolari, pe fondul crizei politice din Nigeria. In cazul in care tarile OPEC vor decide sa mentina productia la acelasi nivel, o crestere a preturilor ar readuce aurul pe un trend ascendent, marile fonduri de hedging vazand in acest metal cel mai sigur refugiu in fata inflatiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.