"California dreamin’ (nesfirsit)", primul lungmetraj al regretatului Cristian Nemescu, a cistigat Premiul sectiunii Un Certain Regard.

La doi ani dupa ce Cristi Puiu cistiga in cadrul aceleiasi sectiuni a Festivalului de la Cannes cu filmul „Moartea domnului Lazarescu", pelicula pe care Cristian Nemescu n-a apucat sa o termine a fost recompensata cu premiul juriului prezidat de cineasta franceza Pascale Ferran. „A fost de departe cea mai vibranta si mai libera propunere cinematografica pe care am vazut-o in ultimele zece zile", a declarat Pascale Ferran la decernarea premiului. Pe de alta parte, e o dubla victorie pentru „California dreamin’ (nesfirsit)", caci, inainte de vizionarea filmului, juriul nu avea de gind sa permita participarea acestuia in competitie din cauza ca autorul a incetat din viata inainte sa finalizeze filmul. Ferran, citata de NewsIn, a mai declarat: „Faimosul nostru principiu s-a spart in bucati", referindu-se la faptul ca juriul si-a schimbat decizia dupa vizionarea peliculei lui Nemescu, prezentata in ultima zi a festivalului. Sectiunea Un Certain Regard, creata in 1978, recompenseaza operele tinerilor cineasti si face parte din selectia oficiala de la Cannes.

Sectiuni cu premianti multipli Filmul „Control" al lui Anton Corbijn, celebrul fotograf olandez care a realizat videoclipul „Personal Jesus" al lui Depeche Mode in 1989, a fost marele cistigator al sectiunii Director's Fortnight de la Cannes. Filmul realizat in alb si negru o are in distributie pe actrita romana Alexandra Maria Lara, alaturi de staruri precum Sam Riley si Samantha Morton, si a luat nu mai putin de trei premii: CICAE Art&Essai, „Regards Jeunes" si Europa Cinemas Label, ultimul garantindu-i distributia in 690 de sali de cinema din 55 de tari.

Cineasta argentiniana Lucía Puenzo a dominat Saptamina Internationala a Criticii de la Cannes, primind patru premii pentru filmul sau de debut „XXY", produs de tatal sau, Luis Puenzo, cistigator al unui Oscar, in 1986, pentru controversatul lungmetraj „La historia oficial". Filmul scris si regizat de Lucía Puenzo prezinta viata unei adolescente hermafrodite de 15 ani si modul in care parintii sai fac fata provocarilor unei asemenea conditii fiziologice.

Cotidianul va ofera online trailer-ul primului si ultimului lungmetraj al lui Cristian Nemescu.