Libertate pentru "grupul IlaScu", dupa 15 ani   Andrei Ivantoc, unul dintre ultimii membri ai "grupului Ilascu", urma sa fie eliberat aseara de liderii autoproclamatei republici transnistrene.  Andrei Ivantoc, unul dintre membrii "gruparii
Libertate pentru "grupul IlaScu", dupa 15 ani   Andrei Ivantoc, unul dintre ultimii membri ai "grupului Ilascu", urma sa fie eliberat aseara de liderii autoproclamatei republici transnistrene.  Andrei Ivantoc, unul dintre membrii "gruparii Ilascu", urma sa fie eliberat aseara de autoritatile regimului comunist de la Tiraspol, la exact 15 ani de la arestare, in 1992.  Tudor Petrov Popa, colegul de detentie al lui Ivantoc, ar putea fi eliberat in data de 2 iunie, potrivit declaratiilor lui Valeri Litkai, cel care, in viziunea comunistilor transnistreni, ocupa functia de ministru de Externe. Cotidianul moldovean Timpul sustinea in urma cu cateva zile ca cei doi detinuti politici ar putea fi eliberati mai devreme, chipurile la interventia Moscovei, informatie dovedita falsa. Termenele de eliberare ale celor doi romani erau 2, respectiv 4 iunie. Astfel, nu se poate vorbi in nici un caz de un gest de bunavointa al autoritatilor separatiste, crede Nicolae Mircea Nastase, corespondentul Radio Romania Actualitati.    In 2004, o decizie extraordinara a CEDO hotara, in urma unui proces intentat de catre Ilie Ilascu, in numele tuturor detinutilor din grupul sau, ca Moldova si Rusia trebuie sa ia toate masurile pentru punerea in libertate a cetatenilor moldoveni detinuti de regimul separatist, insa fara nici un efect. Cei patru membri ai grupului Ilascu - Ilie Ilascu, Alexandru Lesco, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa - au fost arestati in 1992, sub acuzatia de comitere de acte teroriste in timpul razboiului civil. In urma deciziei unui tribunal transnistrean, Ilie Ilascu a fost condamnat la moarte, Alexandru Lesco la 12 ani de inchisoare, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa la 15 ani de inchisoare. Pana la urma, Ilie Ilascu a fost eliberat in 2001, dupa opt ani de detentie, iar Alexandru Lesco in 2004, dupa expirarea termenului de detentie la care a fost condamnat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.