Congresul SUA a aprobat majorarea salariului minim cu peste 40%, echivalentul a 2,1 dolari pe ora, pana la nivelul de 7,25 dolari pe ora, aceasta fiind prima masura de acest tip din ultimii zece ani. Propunerea a fost inclusa, dupa mai multe luni de discutii intense, intr-un proiect de lege contestat, sustinut de presedintele american George W. Bush, privind finantarea razboiului din Irak.
Reprezentantii Partidului Democrat au promis angajatilor americani majorarea salariala inca de anul trecut, cand au preluat controlul asupra Congresului in urma alegerilor. Majorarea salariala va fi aplicata in etape pe parcursul urmatorilor doi ani si va fi insotita de facilitati financiare pentru companiile mici prin care angajatorii vor fi scutiti de la plata unor impozite cu o valoare cumulata de 4,84 miliarde dolari in urmatorii zece ani. Angajatii care primesc salariul minim sunt, de obicei, tinerii, persoanele necasatorite si femeile, si apartin unor minoritati rasiale sau etnice. Propunerile anterioare de majorare a salariului minim au fost respinse in mod repetat, cu diverse argumente, de catre democrati sau republicani.
Presedintele democrat al Comitetului pentru Cai si Mijloace al Camerei americane a Reprezentantilor, Charles Rangel, este de parere ca aceasta masura va avantaja atat angajatii, cat si angajatorii. "Acest pachet va ajuta mai multe milioane de americani sa faca fata mai bine cresterii costurilor vietii, contribuind simultan la dezvoltarea afacerilor si cresterea numarului de angajari, in vederea mentinerii ritmului accelerat al activitatii economiilor locale", a declarat Rangel.