Despre alimente
Aproape 96% din alimente sunt constituite din substante organice si apa restul de 4% fiind substante minerale. Substantele organice, constituind aproximativ 45-50% din hrana, se pot imparti la randul lor in: substante primare,

Despre alimente
Aproape 96% din alimente sunt constituite din substante organice si apa restul de 4% fiind substante minerale. Substantele organice, constituind aproximativ 45-50% din hrana, se pot imparti la randul lor in: substante primare, provenite direct din alimentele de origine vegetala si substante secundare, provenite din alimente de origine animala, prin prelucrarea celor primare. Proteinele, lipidele si glucidele reprezinta componentii organici ai dietei. Pe langa acestia, o mare insemnatate intr-o alimentatie corecta o au vitaminele si mineralele. Proteinele sunt cele mai importante substante organice, fiind utilizate drept "caramizi" pentru constructia structurilor organice. Proteinele intra in compozitia enzimelor, a anticorpilor si a hormonilor proteici. Tot ele transporta gazele respiratorii, apara organismul impotriva atacurilor virale si microbiene, iar in cazuri de inanitie pot deveni combustibil. Prin arderea unui gram de proteine, organismul obtine 3,83 kilocalorii. Trebuie spus ca proteinele nu se absorb ca atare in organism ci sunt descompuse pana la stadiul de aminoacizi, iar producerea de noi proteine din aminoacizi este influentata de hormoni anabolizanti precum insulina si testosteronul. Lipidele, numite si grasimi, reprezinta material energetic, deoarece 1 gram din aceste substante se descompune prin eliberarea a 9,4 kilocalorii. O alta trasatura a grasimilor, de obicei vegetale sau, mai rar, animale, este de a solubiliza unele vitamine: A, D, E, K. De aceea, colesterolul, atunci cand nu depaseste 150-250 mg/100ml este folositor, deoarece cu ajutorul lui se formeaza acizii biliari, utilizati pentru emulsionarea grasimilor. Ajungem si la cea de-a treia grupa de componenti organici ai hranei, si anume carbohidratii. Carbohidratii, hidratii de carbon, glucidele sau zaharurile reprezinta, fara indoiala, cele mai cunoscute si apreciate substante organice. Organismul nostru foloseste carbohidratii ca material energetic, iar transformarea lor in energie se produce in trei faze: faza digestiva, faza anaeroba si faza aeroba. Cantitatea de carbohidrati din sange, numita glicemie, trebuie sa se situeze, in mod normal, in jurul a 90-120 mgr/100ml. Cand scade, au loc procese de generare a zaharurilor din proteine, iar cand creste, se poate ajunge la glicozurie, diabet etc.

Oamenii singuri sunt mai expusi la boli cardiace
Oamenii care traiesc singuri risca de doua ori mai mult sa sufere de o boala cardiaca comparativ cu cei care traiesc impreuna cu un partener, este concluzia unui studiu aparut joi la Londra, transmite Reuters. Doctorii au descoperit ca riscul este si mai mare in cazul persoanelor in varsta.
La studiu au participat 138.000 de persoane cu varste cuprinse intre 30 si 69 de ani. "Nu este clar de ce riscurile sunt mai mari in cazul persoanelor singure", a declarat Kirsten Nielsen, profesor la Spitalul universitar Aarhus Sygehus, Danemarca, care a publicat studiul in Journal of Epidemiology and Community Health.
Nielsen este de parere ca riscurile sunt legate de factori asociati cu traiul de celibatar, precum fumatul, obezitatea, niveluri mari ale colesterolului, mai putine vizite la medicii de familie si lipsa unui sprijin din partea familiei.
"Varsta este, bineinteles, un factor iar cand acesta se combina cu ceilalti factori asociati traiului de celibatar, riscurile sunt foarte mari", a indicat Nielsen. Circa 66% dintre barbatii care au participat la acest studiu, cu varste de peste 50 de ani, care traiau singuri, au fost diagnosticati cu angina pectorala sau au suferit infarcturi intre 2000 si 2002, acelasi lucru intamplandu-se cu 33% dintre femeile care au participat la acest studiu, apartinand aceleiasi grupe de varsta.
Cea mai mica incidenta a bolilor cardiace a fost descoperita printre persoanele care traiau impreuna cu un partener, care aveau un nivel al educatiei ridicat si o slujba.

Corturi de prim ajutor in zone cu trafic intens
Oferind mai ales prim ajutor persoanelor afectate de canicula, dar si consiliere medicala profesionista, specialistii implicati in actiunea "Corturi de prim ajutor in zone cu trafic" raspund unor nevoi reale de sprijin si informare din domeniul sanatatii, pentru publicul de toate varstele. Pentru a sprijini concret aceasta actiune, a fost pusa la dispozitie aparatura tehnico-medicala si personal medical.
Specialistii ofera in mod gratuit servicii precum masurarea tensiunii arteriale, masurarea greutatii, a tesutului adipos, masurarea inaltimii pentru copii sau consiliere pe teme de contraceptie, de protectie a pielii sau de sanatate in general. Aceste actiuni sunt urmare a colaborarii Farmaciilor Help Net cu autoritatile, pentru sprijinirea politicii de sanatate publica, de informare a cetatenilor cu privire la sanatatea si starea lor de bine.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.