Pentru cei care n-am fost nici prea batrani, nici prea tineri in decembrie 1989, vremurile pe care le traim sunt privilegiate. Nu pot intelege cu adevarat ce inseamna libertatea, democratia si capitalismul decat aceia care au trait in regimul comunis
Pentru cei care n-am fost nici prea batrani, nici prea tineri in decembrie 1989, vremurile pe care le traim sunt privilegiate. Nu pot intelege cu adevarat ce inseamna libertatea, democratia si capitalismul decat aceia care au trait in regimul comunist totalitar. Am fost intrigat de apreciere cand am aflat-o de la niste americani, in 1990, dar acum cred in ea. Americanii se plangeau ca in SUA sunt multi care nu apreciaza cum se cuvine libertatea, democratia si capitalismul. Iata ca fenomenul se petrece acum si in Romania, mai ales cu cei tineri sau cu cei prea batrani. Se petrec insa si fenomene, pe care le pot aprecia chiar si cei cativa dintre plictisitii enumerati mai sus. Cel mai important fenomen la care asistam in momentul de fata este moartea vechii lumi politice nascute in decembrie 1989. Suntem la granita dintre vechiul si noul postcomunism.
In decembrie 2004, s-a terminat "epoca Iliescu". Unii comenteaza malitios semiesecul Aliantei DA, pe care a adus-o la guvernare Basescu, prin victoria sa din turul al doilea al prezidentialelor. Ei nu observa ca asistam la cumularea efectelor mai multor forte care au actionat din 1991 si pana in 2007: atat actiunea Conventiei Democratice, cat si a Aliantei DA, cumulate cu victoriile in alegeri ale lui Emil Constantinescu si Traian Basescu, au contribuit la sfarsitul dominatiei hegemonice a partidului condus de Iliescu (FSN-FDSN-PSDR-PSD). Atat CDR, cat si ADA, precum si liderii acestora, au contribuit substantial la marginalizarea fortei politice mostenitoare a comunismului. Nu doar Mircea Geoana este vinovat de prabusirea politica a PSD; orice alt lider ar fi pus pesedistii in fruntea partidului lor, nu se mai putea prelungi dominatia exercitata cata vreme a fost Iliescu presedinte sau lider al opozitiei. Asistam si la sfarsitul dominatiei stangii in politica romaneasca. Chiar daca unii l-au criticat sau au rezerve fata de Basescu, decizia sa de a muta Partidul Democrat din Internationala Socialista in Partidul Popular European, chiar daca unii se simt incomodati de ascensiunea Partidului Noua Generatie - Crestin Democrat, ambele partide au contribuit decisiv la constituirea unei drepte puternice in Romania postcomunista. Dupa 60 de ani de dominatie a stangii comuniste si social-democrate, este vremea ca dreapta sa guverneze si in tara noastra.
Este semnificativ faptul ca deplasarea catre dreapta se petrece tocmai cand Romania a devenit membru cu drepturi depline in Uniunea Europeana. Grupul romanesc din PPE va fi cel mai puternic, mai puternic decat toate celelalte grupuri luate impreuna. Norocul milioanelor de romani care nu s-au putut realiza in propria lor tara a fost de a putea munci in Occident. Ei vin periodic inapoi, isi fac case, unii se lanseaza in afaceri, altii au tot felul de initiative, in orice caz sunt promotori ai democratiei liberale si ai capitalismului. Desi nu au fost prea multi la referendumul cu demiterea lui Basescu, procentajul in favoarea presedintelui ales a fost mult mai ridicat la romanii-occidentali. Daca politicienii de stanga au tinut Romania pe loc, romanii din strainatate si cu cei plini de initiativa de aici o vor urni din loc. Schimbarea centrului de greutate al politicii romanesti se petrece in paralel cu mutatiile bazei sociale a politicului. Va fi insa un succes deplin doar daca se transforma starea morala si intelectuala a natiunii. Peste trei ani vom afla raspunsurile la multe intrebari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.