CU CIOARA VOPSITA - Pentru infrastructura educaTionalA s-a umblat la notar
O casuta postala din SUA a incheiat un contract de peste 12 milioane de euro cu Primaria Bucurestiului pentru refacerea unor scoli si licee. Pentru licitatie off-shore-u
CU CIOARA VOPSITA - Pentru infrastructura educaTionalA s-a umblat la notar
O casuta postala din SUA a incheiat un contract de peste 12 milioane de euro cu Primaria Bucurestiului pentru refacerea unor scoli si licee. Pentru licitatie off-shore-ul a depus doua certificate emise de o firma din Anglia si autentificate la un notar din Romania. Englezii sustin ca actele nu sunt autentice, iar firma nu este in baza lor de date.



La 19 iunie 2006, Primaria Municipiului Bucuresti a semnat un prim contract de 12,34 milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii educationale in Bucuresti. Onoarea de a repara 11 scoli si licee a revenit firmelor Global Invest & Trade LLC - GIT, un off-shore din Delaware, SUA si General Construct & Consult - GCC din Bucuresti, detinuta la momentul licitatiei chiar de GIT. Jurnalul National a aratat pe larg in urma cu mai putin de doua luni cum firma romaneasca a trecut in portofoliul unor alte casute postale din Noua Zeelanda, oamenii care administreaza aceste firme off-shore facandu-si veacul prin Vanuatu, Australia, Anglia sau Romania.


CERTIFICATELE. Printre actele depuse la dosarul pentru licitatie de GIT sunt si doua certificate tip ISO - International Standard Organization, un organism international care elaboreaza standarde industriale sau comerciale. Printre aceste certificate, emise de diferite firme din baza de date a ISO,  sunt si cele de tip ISO 9001, care certifica sistemul de management al calitatii, si ISO 14001, care dovedeste managementul de mediu. ISO 9001 are in vedere o structurare mai buna a managementului firmei care il detine, este necesar cand un partener de afaceri il cere. ISO 14001 arata ca firma care-l detine stie ce trebuie sa faca in ceea ce priveste impactul asupra mediului. Pe site-ul GIT, www.ginvestusa.com, facut in 2006, la indexul imaginilor se pot vedea cele doua certificate, ambele fiind postate la 5 iulie 2006, la ora 18:57,  cele doua documente fiind emise de NQA - National Quality Assurance, parte a NICEIC Group Ltd din Anglia. Nu poate sa nu sara in ochi cateva greseli. Certificatul 9001 cu numarul 18692/1 a fost emis la data de "12 Decembre 2004", reactualizat la 22 ianuarie 2005 si este valabil pana la 28 februarie 2008. Pe certificatul 14001 cu numarul E 713 pentru managementul mediului, datat din 22 noiembrie 2004, reactualizat la 10 ianuarie 2005 si valabil pana in februarie 2008, sta scris: "... repair and refurbishment, industiral & residential construction". Cum este greu de crezut ca niste englezi sadea nu stiu sa scrie in limba lor, pe un act oficial, numele lunii decembrie (December) si nici cuvantul "industrial", i-am contactat.  


ENGLEZII. NQA apartine de NICEIC Group Ltd sediul in Bedfordshire, Anglia si emite certificate de acest tip pentru firme din 56 de tari. Nu mare a fost mirarea atunci cand, dupa ce i-am contactat, Myra Brooks de la NQA a trimis urmatorul raspuns: "Numerele celor doua certificate apartin ADC Berkeley Vale din Australia. Actele sunt inca valabile, au fost emise la 22 noiembrie 2004 si expira in ianuarie 2008 (ISO 9001) si februarie 2008 (ISO 14001). Certificatele pe care mi le-ati trimis nu sunt probabil autentice. Noi nu emitem certificate cu logo-ul nostru in partea dreapta jos si, in mod sigur, nu avem inregistrata compania Global Invest". Brooks a trimis solicitarea si lui Stephen Dewhirst, directorului Departamentului Inspectii Comerciale de la NICEIC Group Ltd. care a spus: "Pot confirma ca NICEIC Group nu a emis nici un certificat ISO 9001 sau ISO 14001 catre Global Invest & Trade si nu avem nici o legatura cu vreo companie care sa aiba acest nume. Pentru a reitera ceea ce am declarat pana acum, pot confirma ca aceste doua certificate pe care le-ati trimis doamnei Brooks (numerele 18692/1 si E713) sunt emise, de fapt, pentru o alta companie".


AUTORITATILE. In certificatele GIT scrie ca ISO 9001 a fost emis in decembrie 2004 si este valabil pana in februarie 2008, dar englezii spun ca a fost emis in noiembrie 2004 si expira ianuarie 2008. Primaria Generala se spala pe maini: "In documentele de calificare a ofertantului-asociat, Global Invest & Trade LLC, au fost depuse copii autentificate notarial ale certificatelor ISO 9001:2001, respectiv ISO14001:2005. Acestea au fost depuse in cadrul ofertei la data deschiderii, respectiv 22.03.2006. Copiile documentelor sunt autentificate la doamna notar Monica Surubariu". La cabinetul notarial, o secretara nu a deranjat-o pe domnisoara notar Monica Surubariu, in schimb a incercat sa lamureasca situatia, admitand ca este posibila legalizarea unor falsuri: "Noi nu opisam copiile legalizate, deci ar fi dificil sa le cautam. Daca cineva vine la noi cu un original, noi doar legalizam copia". Inspectoratului de Stat in Constructii a precizat ca certificarea ISO 9001 si ISO 14001 este optionala, desi legea privind protectia mediului prevede incurajarea implementarii unui sistem de management al mediului de catre agentii economici, sistem prin care sa se asigure integrarea cerintelor de mediu in constructii. "Inspectoratul de stat in Constructii poate dispune sanctiunile prevazute de Legea 10/1995 privind calitatea in constructii (amenda contraventionala) pentru organizarea necorespunzatoare si neaplicarea sistemului de conducere si asigurarea calitatii in constructii", se mai spune in adresa Inspectoratului.




Actuali si fosti functionari ai primariei, amicii GITIn urma cu ceva timp, Jurnalul National a atras atentia asupra afacerii Flora, unde au fost implicate persoane care apar in multitudinea de firme off-shore si romanesti din jurul Global Invest & Trade LLC - GIT, dar si directorul ALPAB Virgil Cirstea, un protejat al liderilor pedisti. General Construct & Consult - GCC - are ca orice firma un sediu, a fost detinuta de off-shore-ul american pana anul acesta cand a trecut in subordinea altei casute postale din Noua Zeelanda, in spatele careia se afla tot oamenii GIT. In birourile GCC a mai functionat si firma pe care a avut-o pana in 2005 Bogdan Radulescu, un fost director adjunct in Primaria Capitalei, la ALPAB -   Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti. In urma cu un an si jumatate, Radulescu a trecut la Ministerul Transporturilor, condus atunci de pedistul Gheorghe Dobre, iar apoi la o firma a statului, Societatea Nationala a Apelor Minerale SA. Radulescu este si sotul Cristinei Parvulescu, director executiv al Directiei Managementul Creditelor Externe din Primaria Generala, care a fost propusa de PD pentru functia de ministru al Integrarii, examen pe care l-a picat in fata comisiilor parlamentare pentru ca nu a facut diferenta intre Consiliul Europei si Consiliul European. Directoarea Parvulescu nu a fost de gasit, cu toate ca am explicat secretarei de cateva ori despre ce doream sa discut cu dumneaei si nici la e-mail nu a raspuns. Un alt personaj interesant este Nitu Tanase care este, conform datelor de la Registrul Comertului, administrator la IM&C International Management & Consulting SRL, firma unde Construct & Consult Serv SRL are 75%. La randu-i, Construct & Consult Serv este detinuta de GIT. Nitu este si administrator la cateva firme unde asociat apare si Stefan Codrut Osain, un bun prieten de-al lui Radulescu. Un alt personaj este Ginel Popa, finul lui Osain, care e asociat si administrator la GCC, iar Florenta Osain, fosta angajata a primariei, a devenit cunoscuta prin legaturile ei cu fostul director CEC, Camenco Petrovici, implicat in scandalul FNI. Petrovici a adus-o la CEC pe functia de director unde lucreaza si acum.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.