Citeva zeci de romani au candidat la alegerile locale din Spania, care s-au desfasurat ieri. 35,2 milioane de alegatori spanioli au fost chemati ieri la urne pentru a-si desemna primarii si consilierii locali in 8.111 localitati. Paralel, 18,9 milioane de alegatori au ales parlamentele regionale in 13 din cele 17 comunitati autonome spaniole. Specificul acestor alegeri locale il reprezinta numarul mare de rezidenti din alte tari ale Uniunii Europene in Spania care s-au inscris pentru a participa la vot: aproximativ 320.000.

Romanii care detin rezidenta in Spania au capatat pentru prima data dreptul de a participa la alegerile locale, o data cu aderarea Romaniei la UE, la inceputul anului. Cu toate acestea, romanii nu au parut foarte entuziasmati de posibilitatea de a-si desemna reprezentanti in consiliile locale sau la primarii. „Doar 66.000 de romani s-au inscris pe listele de alegatori din cei 420.000 care ar avea dreptul la vot", ne-a declarat Miguel Fonda Stefanescu, presedintele Federatiei Asociatiilor Romanilor din Spania. „Acest lucru demonstreaza interesul slab aratat de politicienii spanioli pentru problemele imigrantilor romani, dar si dezinteresul romanilor de aici pentru politica in general", ne-a explicat Stefanescu, facind o paralela si cu participarea slaba a rezidentilor din Spania la referendumul privind demiterea presedintelui roman, de la 19 mai.

Unii dintre reprezentantii comunitatii romanesti au participat la aceste alegeri in calitate de candidati. Romanul creditat cu cele mai multe sanse de a obtine un post la nivel local este fostul fotbalist Gica Craioveanu. El a candidat ca independent pe listele Partidului Popular Spaniol, in localitatea Getafe, pentru a obtine postul de conducere al departamentului care se ocupa de sport. Craioveanu are sanse mari de a obtine postul vizat, avind in vedere ca se afla pe locul doi pe listele PPE.

Singurul roman plasat in prima pozitie a unei liste de candidati la scrutinul de ieri este Gheorghe Gainar, presedinte al Asociatiei Culturale de Ajutor si Integrare a Romanilor, care dorea sa obtina postul de primar al localitatii Alcala de Henares. Gainar, care se afla de 15 ani in Spania, iar in urma cu noua ani a infiintat Asociatia, ne-a declarat: „In Alcala sint 18.000 de romani care trebuie reprezentati in institutiile locale, de aceea am decis sa participam la alegeri". Atit el, cit si alti patru romani au fost inscrisi pe lista de candidati a partidului Solidaritatea Democratica. Acest partid este insa nou infiintat si nu era cotat cu sanse de a obtine posturi in administratia locala.

Partidul Romanilor din Castellon, care participa la alegeri cu o lista de 27 de candidati, a decis in ultima clipa, la inchiderea campaniei electorale, sa se retraga din cursa electorala si sa acorde sprijinul sau Stingii Unite. „Am decis sa ne retragem pentru ca nu sintem de acord cu politicile guvernului spaniol privind imigrantii, in problema acordarii de locuinte si de asistenta sociala, iar noi nu am putea influenta aceste politici", ne-a declarat Augusto Constantin Tecu, presedintele partidului. „Stinga Unita, care are reprezentare la toate nivelurile nationale ale Spaniei si in Parlamentul European, sustine o politica favorabila noua, pe care o sprijinim", ne-a mai spus romanul.

Tot ieri au avut loc si alegeri locale partiale in Italia. Partidul Identitatea Romaneasca din Italia a propus opt candidati romani, care au fost inscrisi in cursa electorala pe listele Partidului Popularilor din Italia.