In ultima zi a primaverii de anul acesta, pe 31 mai, grupul Orient Express condus de pianistul Harry Tavitian se va afla pentru prima data la Budapesta, concertul urmand sa fie gazduit de una din cele mai cunoscute sali din capitala Ungariei, la Mill
In ultima zi a primaverii de anul acesta, pe 31 mai, grupul Orient Express condus de pianistul Harry Tavitian se va afla pentru prima data la Budapesta, concertul urmand sa fie gazduit de una din cele mai cunoscute sali din capitala Ungariei, la Millenaris Theatrum. Concertul are loc la initiativa Institutului Cultural Roman din Budapesta. Alaturi de Tavitian, in concertul "Live in Budapest" se vor afla cativa dintre cei mai buni muzicieni ai jazzului romanesc actual: Jimi El Lako-vioara, Hanno Hoefer-chitara, Octavian Barila Andreescu-bas si Mario Florescu-baterie, iar invitat special al evenimentului va fi acordeonistul David Yengibaryan. Inainte de popasul de la Budapesta, Orient Express-ul a mai facut opriri, la sfarsitul lui aprilie in Austria, la Festivalul Echoes of Etno de la Graz si la inceputul lui mai la Georghieni, cu ocazia colocviilor teatrale ale minoritatilor din Romania. "Grupul nostru e unic in peisajul jazzistic romanesc. Pornim de la teme cu caracter folcloric, dar in nici un caz nu folosim citate din folclor. Avem atat improvizatii in limbajul jazzului liber, purtand amprenta personalitatii fiecaruia din noi, dar si dialoguri sau pasaje de tutti. Incercam sa facem o sinteza, pornind de la esente, a ceea ce este azi spatiul spiritual balcanic.", declara Harry Tavitian. Muzica formatiei Orient Express este un aliaj in care sunt topite traditiile muzicale ale popoarelor din Balcani: "Asa cum Orient Express-ul este trenul care leaga Parisul de Constantinopol, trecand prin marile centre culturale ale Europei, la fel si noi, prin muzica, situam spatiul romanesc ca teritoriu de sinteza intre gandirea occidentala si miresmele si mistica Orientului". (M.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.