In primele trei luni ale anului, valoarea pietei de computere a atins 180 de milioane de dolari, in crestere cu 43,4% fata de intervalul similar al anului trecut, iar numarul de PC-uri vandute a fost de 210.000 unitati, mai mare cu 35,2%.

Din totalul vanzarilor de computere din primul trimestru al anului (desktop+laptop+server), sectorul guvernamental reprezinta 7,7%, in timp ce sistemul educational arata doar 1,3%. Ponderea vanzarilor catre utilizatorii particulari si micii intreprinzatori a fost cea mai ridicata atat ca volum, cat si ca valoare, respectiv 46,5% si 36%. Analistii IDC Romania spun ca in acest an, piata de PC-uri va cunoaste o crestere cu peste 25% fata de anul anterior, ajungand la 800.000 de unitati de la 635.300 unitati. Printre factorii importanti ai potentialei cresteri se numara si proiecte publice: programul Euro200, Economia bazata pe cunoastere sau vastul proiect de informatizare inceput anul trecut de Ministerul Justitiei.

Daca programul Euro200 ar putea fi pus "in miscare" in trimestrul al III-lea, retelele locale din cadrul programului "Economia bazata pe cunoastere" ar trebui sa fie puse la punct pana in decembrie. Este vorba de 251 de comunitati rurale si mic urbane, peste 1.000 de unitati, reprezentand scoli, sedii ale administratiei locale, biblioteci publice, puncte de Acces Public la Informatie.

Factori. In primul trimestru al anului, piata PC-urilor a fost influentata pozitiv de cresterea increderii consumatorilor ca urmare a intrarii in UE, de expansiunea pietei de retail si de dezvoltarea economica rapida din ultima perioada, este de parere Calin Mirea, research analyst IDC Romania. Dincolo de influenta cursului de schimb, piata va continua sa creasca rapid in urmatorii ani, alimentata de cererea tot mai mare pentru IT atat din sectorul privat, cat si din cel public, adauga reprezentantul IDC Romania.