Peste 70 de companii din Rusia intentioneaza sa lanseze oferte publice initiale pe pietele de capital locale sau internationale, in urmatorii doi ani, a declarat ministrul Finantelor, Alexei Kudrin. Analistii estimeaza ca firmele rusesti vor obtine
Peste 70 de companii din Rusia intentioneaza sa lanseze oferte publice initiale pe pietele de capital locale sau internationale, in urmatorii doi ani, a declarat ministrul Finantelor, Alexei Kudrin. Analistii estimeaza ca firmele rusesti vor obtine in acest an pana la 30 miliarde de dolari din oferte publice initiale. A doua mare banca locala, VTB, a inregistrat la inceputul lunii mai un castig de opt miliarde de dolari, in cadrul celei mai importante listari efectuate in 2007, la nivel mondial.
Autoritatile de la Moscova apreciaza ca ofertele publice initiale si contractarea unor imprumuturi masive de la bancile occidentale, de catre statul rus si firmele private, sunt responsabile pentru intrarile de capitaluri peste estimari, exercitand presiuni suplimentare asupra tintelor de inflatie. 15 firme din Rusia au lansat oferte publice initiale in 2006, fondurile rezultate totalizand 16,7 miliarde de dolari, ceea ce plaseaza Rusia pe locul al cincilea, la nivel mondial, in functie de numarul listarilor, si pe pozitia 13 in clasamentul capitalizarilor de piata, cu 1.322 miliarde de dolari, a afirmat Kudrin.
Principalul indice bursier din Rusia, RTS, a scazut cu 7% de la inceputul anului, respectiv cu 11%, comparativ cu maximul atins in luna aprilie, in conditiile in care indicele MSCI al pietelor emergente, EMF, a urcat cu 11%. Cresterea rapida a numarului de actiuni tranzactionate a contribuit la evolutia consemnata de piata de capital, potrivit specialistilor.
Firmele locale au obtinut in 2007 circa 24,8 miliarde de dolari din listari si oferte secundare, fata de 21,8 miliarde de dolari in 2006, iar ofertele programate pentru lunile viitoare vor aduce venituri suplimentare de 5,1-12,8 miliarde de dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.