Multinzestratul actor, care a jucat in zeci de filme si piese de teatru, nu s-a schimbat prea mult de-a lungul anilor care au trecut peste el: a ramas la fel de pasionat de cursele auto, de interesat in ajutorarea celor care sunt in nevoie si la fel
Multinzestratul actor, care a jucat in zeci de filme si piese de teatru, nu s-a schimbat prea mult de-a lungul anilor care au trecut peste el: a ramas la fel de pasionat de cursele auto, de interesat in ajutorarea celor care sunt in nevoie si la fel de devotat familiei sale. A ajuns insa la concluzia ca nu mai este capabil sa lucreze ca actor la nivelul pe care si l-ar dori. Newman a fost nominalizat la Oscar de noua ori, numele sau aparand pe genericul a peste 50 de filme, intr-o cariera actoriceasca stralucitoare care dureaza de peste 50 de ani.
Paul Newman s-a nascut pe 26 ianuarie 1925 in Cleveland, Ohio. Tatal sau, Arthur, de origine evreiasca, desfasura cu succes la vremea respectiva o afacere cu articole sportive. Mama sa, Theresa, provenea dintr-o familie de unguri catolici. A cochetat cu actoria inca din primii ani de scoala si, desi studiase la Universitate stiintele economice, dupa ce s-a intors din armata, Newman a raspuns in cele din urma chemarii sale si s-a inscris la Universitatea de Arta Dramatica de la Yale.
Doua casnicii si cinci copii
In cel de-al Doilea Razboi Mondial s-a inrolat in Marina americana, dar, din cauza faptului ca suferea de daltonism, nu a fost trimis in prima linie a frontului, ci a avut o sarcina administrativa. Dupa razboi si-a luat diploma universitara in Stiinte, in 1949. Este si anul primei sale casatorii, care a esuat insa, cu Jacqueline Witte, cu care a avut trei copii, doua fete si un baiat. Acesta din urma, Scott, a murit in 1978 din cauza unei supradoze. 1949 este anul in care moare si tatal legendarului actor, iar Newman se vede in situatia de a prelua si gestiona pentru o scurta perioada magazinul cu articole sportive, aflat in proprietatea familiei. In 1951 se inscrie la Yale.
In 1953 isi face debutul pe Broadway in piesa lui William Inge - Picnic, ocazie cu care o intalneste pe actrita (inca studenta) Joanne Woodward, femeia care ii va deveni cea de-a doua sotie cativa ani mai tarziu. Este, de asemenea, momentul in care studiourile Warner Brothers ii remarca look-ul special, de star de cinema, si talentul actoricesc, decizand sa semneze un contract de exclusivitate. Cu Joanne (alaturi de care va juca in "The Long Hot Summer" - Lunga vara fierbinte) se casatoreste in 1958. Aceasta i-a adus pe lume trei copii, cei doi formand pana in ziua de azi unul dintre cele mai solide cupluri de la Hollywood.
De la Rocky Graziano la Tom Hanks
Primul sau succes cinematografic este rolul in care il interpreteaza pe boxerul Rocky Graziano, in filmul "Cineva acolo sus ma iubeste" (1956), in regia lui Robert Wise. Rolul boxerului urma sa fie interpretat de James Dean, mort, intre timp, intr-un accident de masina.
Newman isi face debutul regizoral in 1968 cu "Rachel, Rachel", nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film. Printre filmele care l-au consacrat si ca regizor se mai numara "Efectele razelor Gama asupra anemonelor" (1972) si "Menajeria de sticla" (1987). Dupa sapte nominalizari, a obtinut Oscarul pentru intreaga cariera in 1986 "pentru numeroasele si memorabilele sale interpretari pe ecran, pentru integritatea personala si dedicarea sa fata de arta". In 1987 a primit Oscarul pentru rolul principal in filmul lui Martin Scorsese, "Culoarea banilor".
Clasa lui Paul Newman se remarca in numeroase pelicule, printre care capodopere ca: "Pisica pe acoperisul fierbinte", in regia lui Richard Brooks (1958), alaturi de Elizabeth Taylor, prima sa intalnire cu dramaturgul american Tennesee Williams, urmand "Dulcea pasare a tineretii" (1961), westernul "Butch Cassidy and the Sundance Kid" (1969) si "Cacialmaua (1973), ambele in compania lui Robert Redford.
Marea sa pasiune au fost dintotdeauna cursele automobilistice. In 1979, a participat la raliul Le Mans, iesind al doilea la volanul masinii sale Porsche, in timp ce la circuitul de la Daytona masina i-a luat foc, dar fara a pati nimic. Liberal convins, rebel mai mult in filme decat in viata, Newman s-a angajat dintotdeauna in campanii umanitare: alaturi de scenaristul A.E. Hotchner a creat un lant alimentar non-profit, "Newman's Own", precum si centre de recreere pentru copii afectati de tumori si maladii grave ale sangelui.
In ultimii ani, Paul i-a avut ca parteneri pe unii dintre cei mai bine cotati actori de la Hollywood. In 1999 a ajucat alaturi de Kevin Costner in "Message in A Bottle", iar in 2002 are loc ultima sa aparitie pe marile ecrane in "Road to Perdition", unde a jucat in compania lui Tom Hanks si a lui Jude Law. A fost nominalizat din nou la Oscar in 2003 pentru prestatia sa din acesta pelicula. Cu putin timp inainte sa-si anunte retragerea, Newman spunea ca abia acum vrea sa dea tot ce este mai bun in el: o carte autobiografica - pe care nu se grabeste insa s-o termine pentru ca "mai sunt inca multe de pus in ea".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.