Fostii cetateni romani carora li s-a retras abuziv cetatenia, inainte de data de 22 decembrie 1989, ar putea-o redobandi de drept, fara alte conditii si fara taxe, doar in baza unei sesizari, ca o masura reparatorie din partea statului roman. Senator
Fostii cetateni romani carora li s-a retras abuziv cetatenia, inainte de data de 22 decembrie 1989, ar putea-o redobandi de drept, fara alte conditii si fara taxe, doar in baza unei sesizari, ca o masura reparatorie din partea statului roman. Senatorul PD Marius Marinescu depune astazi, in procedura de urgenta, la Biroul Permanent al acestei Camere, o initiativa legislativa in acest sens.
Marinescu sustine ca cel mai elocvent exemplu pentru proiectul sau este cazul lui Paul Goma, "cunoscut scriitor roman care, in anul 1977, a fost fortat sa plece in exil, pentru manifestarile sale impotriva totalitarismului comunist si refuzul de a deveni un simplu scrib ceausist". Senatorul PD aminteste, intr-un comunicat de presa, ca 547 de intelectuali romani au semnat, in septembrie 2006, un apel catre autoritati, publicat de ZIUA, prin care se solicita "repunerea lui Paul Goma si a familiei sale in drepturile de cetateni romani". Ca raspuns la acest apel si la alte solicitari, senatorul democrat a elaborat un proiect de amendare a Legii nr. 21/1991 cu privire la cetatenia romana. Marinescu invoca art.5 al Constitutiei Romaniei, care la alineatul (2), prevede: "Cetatenia romana nu poate fi retrasa aceluia care a dobandit-o prin nastere". (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.