Precizez din start ca sunt poate cel mai dur critic al presedintelui Emil Constantinescu de-a lungul vremii, reprosul principal fiind acela ca nu a gestionat si situatia interna la fel cum a administrat politica externa. Important e insa acum faptul
Precizez din start ca sunt poate cel mai dur critic al presedintelui Emil Constantinescu de-a lungul vremii, reprosul principal fiind acela ca nu a gestionat si situatia interna la fel cum a administrat politica externa. Important e insa acum faptul ca Emil Constantinescu este seful de stat care a orientat ferm Romania spre Vest si a incheiat Parteneriatul Strategic cu SUA, premise ale integrarii in NATO si in Uniunea Europeana. El are credibilitate pe plan international.
Domnul Emil Constantinescu a prezentat un mesaj catre comunitatea internationala, vorbind Asociatiei Presei Straine, joi, 17 mai. Mesajul a durat doar cateva minute, dar a cuprins intr-o forma limpede, ferma si calma, tot ceea ce trebuia pentru ca toata lumea sa se lamureasca despre ce e vorba cu adevarat in Romania. Presedintele Constantinescu a spus ca aici nu este nici criza constitutionala, nici institutionala, dimpotriva, ca institutiile statului functioneaza, chiar mai bine decat inainte, Parlamentul adopta mai repede legi, Guvernul are performanta, economia are o crestere buna, institutiile financiar-bancare au raspuns bine provocarii politice. Criza este una morala si se produce o exorcizare de rau a societatii romanesti, acum cand, odata cu integrarea, am depasit faza de tranzitie. Problema e ca, dupa o succesiune de gestiuni de criza, nu stim sa gestionam succesul, si pentru asta o responsabilitate o poarta o parte a societatii civile, care s-a blocat in mentalitatea tranzitiei. Important este ce urmeaza, anume o dezbatere ampla si serioasa cu privire la viitorul nostru sistem de guvernare. Asta in conditiile in care in Europa sunt trei modele, monarhia constitutionala, republica parlamentara si republica semi-prezidentiala, republica prezidentiala fiind o forma aparte, care nu se gaseste, pe de o parte, decat in SUA, si pe de alta parte, in regimurile totalitare din lumea a treia.
Prestatia presedintelui Emil Constantinescu a fost caracteristica unui om de stat, cel care slujeste interesul national si actioneaza neconditionat pentru binele tarii lui. Mesajul a fost puternic, unul pozitiv, o pledoarie de onoare pentru Romania. Forta mesajului s-a dovedit cu atat mai convingatoare, cu cat fostul sef de stat n-a facut absolut nici o referire la actualul sef de stat suspendat, demontand prin pura argumentatie responsabila imaginea catastrofista a unei Romanii reduse la derizoriul unei lupte tribale cu orizont sumbru, propagata de gasca politicianista a presedintelui Traian Basescu. Toti romanii ar trebui sa se bucure pentru ca domnul Emil Constantinescu a spalat onoarea nationala si a contribuit - se va vedea - decisiv la reabilitarea credibilitatii Romaniei. Acest mesaj, scurt si cuprinzator, ar fi trebuit mediatizat intens in mass-media nationala. Din pacate, a fost ignorat. Semn ca suntem robii derizoriului si fanii scandalului. Important este insa ca mesajul omului de stat roman a avut ecou in toate cancelariile internationale, pentru binele tarii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.