Nasdaq Stock Market a incheiat un acord privind preluarea grupului OMX, cel mai mare operator bursier din nordul Europei, pentru 3,7 miliarde dolari, in cadrul planului companiei bursiere americane de extindere in strainatate, transmite Reuters, prel

Nasdaq Stock Market a incheiat un acord privind preluarea grupului OMX, cel mai mare operator bursier din nordul Europei, pentru 3,7 miliarde dolari, in cadrul planului companiei bursiere americane de extindere in strainatate, transmite Reuters, preluata de Mediafax. Tensiunile asupra grupului Nasdaq in vederea incheierii unei astfel de tranzactii s-au intensificat dupa ce London Stock Exchange a respins, in luna februarie, o oferta din partea grupului american, dar si in contextul tendintelor tot mai pronuntate de consolidare a pietei bursiere.
Oferta Nasdaq, compusa din 0,0502 actiuni proprii noi si 94,3 coroane suedeze (13,79 dolari) pentru un titlu OMX, beneficiaza de sustinerea conducerii si a principalilor actionari ai bursei nordice, se spune intr-un comunicat al celor doua companii.

Tranzactia va accelera fluxul de capital sub forma de actiuni

"Aceasta tranzactie asigura organizatiilor din care facem parte abilitatea de a se dezvolta si de a accelera fluxul global de capital sub forma de actiuni", a declarat directorul general al Nasdaq, Robert Greifeld, care isi va mentine functia si in cadrul noului grup. Oferta investitorului american, calculata in functie de cotatia actiunilor Nasdaq la inchiderea sedintei de tranzactionare din 23 mai, evalueaza OMX la 25,1 miliarde coroane suedeze (3,67 miliarde dolari), reprezentand 208,1 coroane pe actiune. Acest pret este cu 19% mai mare decat cotatia titlurilor OMX la inchiderea sedintei bursiere din 23 mai, respectiv 174,5 coroane. Actiunile ambelor companii au fost suspendate joi de la tranzactionare. Marii investitori OMX, Investor AB, cu 10,7% din actiuni, si banca Nordea, au acceptat oferta. Luand in considerare si participatia controlata de directorul general al OMX, Magnus Bocker, investitorii care si-au dat acceptul pentru preluarea OMX detin in total 16,6% din capitalul operatorului nordic. De asemenea, Bocker va prelua functia de director general adjunct la Nasdaq OMX.

Nasdaq va controla 72% din companie

Cele doua companii anticipeaza sinergii anuale totale, calculate inainte de impozitare, de 150 milioane dolari. Actionarii Nasdaq vor controla circa 72% din noua companie, cu o capitalizare de aproximativ 7,1 miliarde dolari. Pe parcursul procesului de consolidare pe care il traverseaza industria de profil, New York Stock Exchange a fuzionat cu platforma paneuropeana Euronext, formand NYSE Euronext, iar grupul cu sediul in Frankfurt, Deutsche Boerse, a anuntat ca va cumpara International Securities Exchange din New York. OMX opereaza Bursele din Stockholm, Helsinki, Copenhaga, Reykjavik, precum si cele din tarile baltice. Una dintre marile provocari cu care sunt confruntate Bursele o reprezinta Directiva europeana MiFID (Directiva privind Pietele de Instrumente Financiare), care, conform analistilor, va avea drept efect atragerea lichiditatii din sectorul bursier catre sectorul bancar, iar bancile vor putea sa isi creeze propriile platforme de tranzactionare asemanatoare Burselor. De asemenea, Uniunea Europeana va schimba, din 1 noiembrie, reglementarile pietei financiare astfel incat noile reguli sa permita intermediarilor, Caselor de brokeraj sau Burselor de Valori sa faca tranzactii in orice alt stat membru al UE.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.