Consiliul Stiintific al Institutului National al Magistraturii (INM) considera ca directorul Mihai Selegean i-a retras in mod intemeiat ministrului Justitiei invitatia de a participa la un eveniment al institutiei.Mihai Selegean a avut una dintre cele mai
ferme pozitii fata de decizia ministrului
Justitiei de a-l demite pe Tulus Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), prin vocea presedintei Viorica Costiniu, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sanctionarea lui Mihai Selegean, directorul Institutului National al Magistraturii (INM). Motivul este ca acesta si-a „permis" sa-i retraga ministrului Chiuariu invitatia de a cuvinta la un eveniment, in urma deciziei acestuia de a-l revoca din functie pe procurorul adjunct al DNA, Doru Tulus. Ca atare, CSM a solicitat Consiliului Stiintific al INM sa exprime un punct de vedere referitor la acest subiect. Pe baza unei documentatii elaborate, avind drept temei legislatia interna si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, Consiliul a votat in unanimitate ca „invitarea unei personalitati sa se adreseze auditorilor de justitie in deschiderea unui eveniment organizat de INM si retragerea unei astfel de invitatii se incadreaza in competentele directorului INM". Cit priveste gestul in sine, Consiliul Stiintific a apreciat ca „retragerea invitatiei adresate ministrului Justitiei de a participa la deschiderea concursului de referate CEDO nu are un caracter politic, membrii Consiliului apreciind ca aceasta constituie o judecata critica de valoare ce a contribuit la discutarea unei chestiuni de interes public intr-o societate democratica".

In replica, Viorica Costiniu a declarat ca Selegean a avut o pozitie politica, incompatibila cu functia sa de magistrat. „De ce n-a avut aceeasi atitudine si fata de Valeriu Stoica, formator al INM si membru PLD, caruia i-a solicitat sa se retraga intr-o discutie privata? De ce fata de ministru a avut o reactie publica? Si daca avea o astfel de opinie, de ce a exprimat-o in numele institutiei si nu ca pe una personala?", si-a argumentat demersul Costiniu. Institutia, prin unanimitatea voturilor Consiliului Stiintific, a agreat punctul de vedere al directorului Selegean. CSM va lua in discutie, in aceasta saptamina, punctul de vedere al Consiliului Stiintific.

Selegean a retras invitatia ministrului pentru ca acesta nu a argumentat decizia de demitere a procurorului Doru Tulus si a considerat ca gestul sau nu este unul politic, ci un drept la libera exprimare, garantat de CEDO, referitor la evenimente de interes public. In esenta, Selegean considera ca a protejat imaginea INM intr-o perioada in care ministrul Justitiei era vehement acuzat ca a intervenit brutal si nemotivat in activitatea DNA, prin decizia de a-l demite pe adjunctul sefului DNA.

Consiliul Stiintific INM, forul colectiv de conducere al institutului, este format din 13 membri: un judecator al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, un procuror de la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, un judecator al Curtii de Apel Bucuresti, un procuror de la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Bucuresti, desemnati de Consiliul Superior al Magistraturii, trei profesori universitari, reprezentanti ai universitatilor din Bucuresti, Iasi si Cluj, trei reprezentanti alesi ai personalului de instruire din cadrul INM, un reprezentant al asociatiilor profesionale ale magistratilor, un reprezentant al auditorilor de justitie, precum si directorul INM.

Punctul de vedere si argumentatia in detaliu ale Consiliului Stiintific al INM, pe www.cotidianul.ro/select