Nu trebuie creata iluzia in randul populatiei ca cineva ar sti ce evolutie va avea cursul leu/euro, mai ales tinand cont de faptul ca, in ultimii ani, in mai multe state din regiune, cursul monedelor nationale nu a avut intotdeauna evolutii liniare,

Nu trebuie creata iluzia in randul populatiei ca cineva ar sti ce evolutie va avea cursul leu/euro, mai ales tinand cont de faptul ca, in ultimii ani, in mai multe state din regiune, cursul monedelor nationale nu a avut intotdeauna evolutii liniare, ci chiar mari variatii, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul unui seminar despre comparatii macroeconomice in perioada postaderare.
"Nu trebuie creata, la nivelul populatiei, iluzia ca cineva stie ce se va intampla cu cursul", a spus Isarescu. Acesta a aratat ca variatiile cursului au fost uneori semnificative, chiar 25% intr-un interval relativ scurt, iar evolutia nu a fost determinata, in unele cazuri, de alti factori decat de fundamentele economice.

Aprecierea leului descurajeaza investitiile straine in exces

Totodata, guvernatorul BNR a aratat ca, daca tendinta de apreciere a leului s-ar mentine, aceasta ar descuraja investitiile straine in exces, regimul de flotare libera a leului eliminand unele riscuri macroeconomice pentru Romania. In ceea ce priveste eventualele iesiri de capital din tara, Isarescu a explicat ca acestea isi vor gasi corespondent in excesul de lichiditate inca existent pe piata, iar in cel mai rau caz banca centrala va interveni mai intai prin politica de dobanda si de-abia apoi pe piata valutara. Aceste scenarii sunt pur teoretice si nu presupun prognoze ale Bancii Nationale a Romaniei, a precizat Isarescu. Potrivit guvernatorului, fluxurile pe termen scurt se ridica la aproximativ doua miliarde euro, in timp ce excesul de lichiditate din piata se situeaza la un nivel inalt, respectiv 3-4 miliarde euro. "Cu exceptia ultimei perioade, in care Ministerul Finantelor a atras doar intr-o luna doua miliarde euro, eu cred ca banca centrala atrage din piata, in medie, patru miliarde euro", a spus Isarescu. "Chiar daca ar fi sa iasa cele 2 miliarde euro din tara, asta nu inseamna ca e obligatoriu sa scada si rezervele valutare. Acest lucru s-ar intampla doar daca am avea un curs fix. In situatia de fata, am putea chiar sa nu pierdem nimic", a mai spus guvernatorul Isarescu.

Parghia majora este politica fiscala

Oficialul bancii centrale a explicat ca dezechilibrele balantei externe nu pot fi corectate prin politici monetare, respectiv prin curs, si a dat chiar un contraexemplu, tarile care au adoptat deja euro, cum ar fi Grecia, Spania sau Portugalia, unde exista deficite mari.
Intr-un scenariu in care piata nu va reusi sa echilibreze treptat oferta interna cu cererea, Isarescu considera ca prima interventie va trebui realizata la nivel fiscal. Parghia majora este politica fiscala, prin care poti face reglajul fin al cererii si al ofertei, a observat guvernatorul. "E ca o orga, in functie de impozite si cheltuieli poti sa intri in domeniul cererii si al ofertei. Treptat, variabilele economice din economia reala (productivitate, productie) ajung sa se echilibreze. Astfel, se echilibreaza cererea si oferta. Scenariul <>, prin care economia este tinuta intr-un anumit echilibru, nu este exclus in Romania. Este cel mai dorit scenariu", a spus Isarescu.

"Rezervele se vor reduce, insa nu relaxam politicile"

Desi Romania nu isi permite, deocamdata, sa relaxeze nici politica fiscala si nici pe cea monetara, banca centrala va continua sa normalizeze conditiile monetare, pentru a le alinia celor din alte state ale Uniunii Europene, a declarat guvernatorul. Acesta a admis ca banca centrala se afla inaintea unei iminente reduceri a dobanzilor si a rezervelor minime obligatorii, dar aceasta nu inseamna neaparat o relaxare. "Nu pot sa va spun ce va face Consiliul de Administratie (al BNR - n. red), dar in nume personal cred in aceasta filosofie a dozajului extrem de intelept", a afirmat Isarescu. "Am scos o parte din restrictiile privind rezervele minime obligatorii si vom continua cu baza de calcul in valuta", a spus Isarescu, adaugand ca miscarea are ca scop intentia bancii centrale de a nu distorsiona piata. "Rezervele se vor reduce, deoarece creeaza distorsiuni si n-am vrea ca bancile romanesti sa fie dezavantajate fata de cele din strainatate. Avem ca tema reducerea rezervelor obligatorii in perioada urmatoare. Nu ne permitem insa sa relaxam politica monetara sau fiscala in aceasta perioada de recuperare a decalajelor intre noi si celelalte tari europene, care are, de altfel, toate ingredientele pentru a continua", spune guvernatorul bancii centrale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.