1. Cit de mult te poti baga in sufletul unui personaj politic sau VIP? Care este curtea lui de intimitate? 2. Poti sa-i pui orice intrebari? Ce intrebari nu-i pui niciodata?

3. Tu, ca VIP, ai avea chef sa fii hartuit de ziaristi?

Gabriela Vrinceanu-Firea - „Observator", Antena 1, si „Stirea zilei", Antena 3

1. Am deranjat doar prin vorbe, nu prin atingere sau intrare in spatiul intim...

2. Da, ca ziarist poti pune orice intrebare. Ca om politic sau ca persoana publica, poti raspunde cu „nu comentez", daca ti se pare ceva deranjant. Nu exista intrebari tabu, ci doar raspunsuri destepte!

3. Sint in aceasta situatie. Oriunde ma duc, ma intilnesc cu oameni, vorbesc cu ei. Printre acestia, si ziaristi. Eu rezolv totul cu un zimbet, care ii dezarmeaza. Trebuie sa ne asumam postura de persoane cunoscute. Lumea are sentimentul ca, daca le intri in casa „prin televizor", faci parte din familie.

Lucian Mindruta - „Observator", Antena 1

1. Oamenii astia au atita intimitate cit vor. Daca vor sa afli ca in seara asta sint la restaurant cu cineva, anunta prin diverse mecanisme de sifonare. Daca nu, nu.

2. Da. Bine, n-o sa-i ceri radical din 128.333 impartit la 2. Uite, n-am intrebat niciodata un politician daca nu ii e rusine. Poate si pentru ca stiu raspunsul, adica e evident.

3. Nu sint VIP, sint un jurnalist care apare la televizor. Dar am fost si eu pozat, urmarit, si m-am comportat normal. Stiu ca si oamenii aceia au o slujba si trebuie sa duca ceva inapoi la birou, daca tot au consumat benzina.

Adrian Bucur - „Focus", Prima TV

1. Ca jurnalist tv, de regula, te cauta ei. Dar ce te faci cind intilnesti ditamai VIP-ul (politic), in boxeri, la plaja? Dai mina cu omul si apoi te apuci sa-l filmezi pe ascuns? Ma intreb ce face atunci diferenta dintre un jurnalist respectabil si un paparazzi fara scrupule? Care este curtea lui de intimitate? Evident ca spatiul public nu! Cred ca trebuie sa isi asume rolul de actor public.

2. Intrebarile proaste... Un interviu e, pina la urma, cartea de vizita a jurnalistului.

3. Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face. Exista o limita a bunului-simt si a bunei cresteri peste care eu unul n-as trece.

Bogdan Gamalet - „Cauza si efect", N24

1. Depinde de la om la om, e nevoie de bun-simt si de fler pentru a-ti da seama de limite.

2. De putut poti, dar iti permiti oare sa pui orice intrebare? Si aici nu e vorba despre functie, ci de acelasi bun-simt! Nu pui intrebari care te-ar jena pe tine, care nu sint neaparat destinate informarii publicului.

3. Eu, unul, nu! Nu bag insa mina in foc pentru altii...

Madalin Ionescu - „Miezul problemei", National TV

1. Nu ma intereseaza ce fac VIP-urile in intimitatea lor (la toaleta, la dus, in dormitor) decit in masura in care aceasta vine in contradictie cu norme de morala elementare. Daca un om politic este penal si in curtea lui, ii „violez" intimitatea de nu se vede...

2. In general, oamenii sint interesati de toate aspectele vietii unui presedinte, fie ca e vorba despre cea oficiala, fie de cea privata. Nu mi se pare insa firesc sa-l intrebi, de exemplu, cit whisky a baut in concediu sau cite partide de amor a „bifat". In rest, nu ar trebui sa se supere cind ziaristii il acosteaza, indiferent de locul si de momentul in care se petrece acest eveniment.

3. Nu. Pentru ca pe nimeni nu trebuie sa intereseze ce maninc, cu ce ma imbrac si unde locuiesc (in cazul in care pot justifica cheltuielile pentru toate acestea).