Grupurile rusesti Gazprom Neft, divizie a monopolului rusesc de gaze naturale Gazprom, si rivalul sau, Lukoil, au creat o companie cu capital mixt privind cooperarea in cadrul unor proiecte in Rusia si in strainatate, au declarat cele doua firme, rel
Grupurile rusesti Gazprom Neft, divizie a monopolului rusesc de gaze naturale Gazprom, si rivalul sau, Lukoil, au creat o companie cu capital mixt privind cooperarea in cadrul unor proiecte in Rusia si in strainatate, au declarat cele doua firme, relateaza Reuters, preluata de NewsIn. Aceasta companie, din care Gazprom Neft si Lukoil vor detine 51%, respectiv 49%, vor achizitiona noi licente si vor conduce operatiuni de exploatare, dezvoltare si productie de petrol si gaze naturale atat in Rusia, cat si pe plan extern. "Documentul pe care l-am semnat va contribui la dezvoltarea companiilor noastre", a declarat Executivul Lukoil, Vagit Alekperov, dupa semnarea acordului. Companiile vor imparti si controlul operational al acestei firme, care isi va desfasura activitatea in regiuni de interes comun, precum estul Siberiei, Timan-Pechira si Marea Caspica, a precizat primul vicepresedinte al Lukoil, Ravil Maganov. Analistii sunt de parere ca legaturile companiei Gazprom cu Kremlinul ar putea reprezenta un lucru pozitiv pentru Lukoil, care ar fi astfel protejat de presiunile venite din partea autoritatilor, iar Lukoil ar putea ajuta monopolul rusesc de gaze naturale sa isi indeplineasca ambitiile de a deveni un actor important pe piata petroliera.
Aceasta alianta ar putea ajuta Lukoil sa castige licitatii pentru anumite campuri petroliere din regiunea Timan-Pechora, unde compania este implicata activ. Lukoil si Gazprom au planuit sa semneze acest acord la sfarsitul anului trecut, insa acest lucru a fost amanat dupa demisia Executivului Gazprom Neft, Alexander Ryazanov, in noiembrie 2006.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.