Aproape 600 de medici romani lucreaza in Franta, in regiuni importante sau cu pozitie geografica buna precum Paris, Coasta de Azur, Strasbourg sau Saint-Tropez, pentru venituri ce pot ajunge si la 200.000 de euro pe an in cazul unui radiolog.
Statistica medicilor romani care lucreaza in Franta a fost prezentata, sambata, de doctorul Herve Boissin, secretarul general al Ordinului Medicilor din Paris (OMP) sosit in Capitala la invitatia Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti. "Numarul medicilor romani care vor sa lucreze in Franta creste in ficare an. Numai in Paris, in 10 decembrie 2005, erau 158 de medici romani, in 2006 - 191, iar la 31 martie 2007 numarul lor a ajuns 268. In ultima luna la Paris au ajuns 20 de doctori, majoritatea din Bucuresti", a declarat, potrivit Mediafax, Boissin. Medicii romani lucreaza in zone importante precum Paris, Alsacia, Coasta de Azur, Strasbourg, Marseille si Saint-Tropez. Dar nu vor sa munceasca in Alpi si nici in Centrul Frantei, a remarcat medicul francez. "Multi doctori romani sunt atrasi de veniturile mari. Este adevarat ca acestea pot ajunge si la 200.000 de euro pe an in cazul unui medic radiolog. Un medic de familie primeste 63.000 euro pe an. Insa in Franta si impozitele sunt ridicate, osciland intre 30 si 60%", a mai spus Boissin.
Generalistii conduc plutonul
Din totalul celor 600 de medici romani care lucreaza in Franta, 26% sunt generalisti, 19% psihiatri, iar restul cardiologi, neurologi, nefrologi sau radiologi. "Totusi, migrarea medicilor poate deveni periculoasa in timp, intrucat anumite zone vor resimti o scadere alarmanta a numarului de specialisti. De aceea, UE trebuie sa trateze cu foarte mare atentie problema aceasta", este de parere medicul francez. Pentru ca un medic roman sa obtina dreptul de libera practica in Paris are nevoie de o copie legalizata dupa certificatul de nastere si actul de identitate, (dupa caz, un atestat de nationalitate eliberat de ambasada), o fotografie de identitate, un extras de cazier judiciar valabil trei luni (sau un document echivalent), certificat profesional curent (good standing) eliberat de Colegiul Medicilor, sau o adeverinta din care sa reiasa ca medical nu a fost membru al Colegiului Medicilor din Romania. La aceste documente se adauga un curriculum vitae cu studiile medicale, atestat de limba franceza, doua copii legalizate dupa Diploma de absolvire si tot atatea dupa certificatul de confirmare in specialitate. Pentru documentele (diplome, certificate) eliberate inainte de anul 2007 este necesara atestarea de catre Ministerul Sanatatii din Romania.