Saptamana trecuta, in piata la termen de la Sibiu investitorii au tranzactionat 38.563 contracte futures si options, cu o valoare reprezentand echivalentul a 128,5 milioane de lei. Raportul euro/leu a avut in piata la termen de la Sibiu o evolutie descendenta pentru toate scadentele existente
Increderea investitorilor in leu este una normala, avand in vedere ceea ce se intampla pe piata valutara, unde euro bate la portile pragului de 3,25 lei si, de ce nu, la cel de 3,2 lei. a€žEste greu de anticipat daca pentru euro pragul de 3,25 lei a devenit unul suport sau s-a transformat intr-o rezistenta, declara un broker. Daca speculatorii isi vor mentine increderea in monedele emergente, este foarte posibil sa vedem cursul la 3,2 lei".
Pentru sfarsitul lunii viitoare, tranzactiile au fost realizate pe parcursul intregii saptamani la 3,27 - 3,29 lei, vinerea trecuta preturile fiind cuprinse intre 3,27 si 3,275 lei. Se remarca mentinerea euro la pragul de 3,27 lei, pret la care au fost realizate tranzactii chiar si atunci cand cursul oficial se afla in jurul valorii de 3,29 lei.
Pe acest fond pozitiv pentru moneda nationala, euro a coborat, la inceputul saptamanii, pentru decembrie la 3,39 lei, iar apoi la 3,34 lei, semn ca exista totusi temeri ca in ultima perioada a anului moneda unica ar putea reveni peste nivelul de 3,3 lei, pe fondul adancirii deficitelor de cont si comercial.
Pentru prima luna de toamna moneda unica a coborat de la 3,35 la 3,31 lei, acest culoar de tranzactionare mentinandu-se de circa trei saptamani.
Pentru martie 2008, pretul de cotare s-a mentinut la 3,4 lei, dupa ce primele tranzactii pentru aceasta scadenta au fost realizate in martie la 3,5 lei.