Studiile realizate de experti britanici au au ajuns la concluzia ca aditivul alimentar E 211, cunoscut sub denumirea de benzoat de sodiu, poate provoca distrugeri semnificative in ADN-ul uman.

Peter Piper, expert in gerontologie la Universitatea din Sheffield, a urmarit impactul produs benzoatului de sodiu (E211) asupra celulelor vii si a descoperit ca acest aditiv afecteaza mitocondriile, organite care furnizeaza energia la nivelul celulelor.Un alt studiu realizat de Food Standard Agency, organizatia ce autorizeaza intrarea pe piata a produselor alimentare in Marea Britanie, a relevat faptul ca mai multi coloranti alimentari si conservanti utilizati pe scara larga in industria alimentara pot provoca tulburari de comportament la copii, precum hiperactivitatea, lipsa de concentrare, stari de furie si alergii.

Un purtator de cuvant al Food Standard Agency, a declarat: "Toti aditivii trebuie sa fie aprobati de Comisia Europeana. Benzoatul de sodiu si acidul benzoic sunt aditivi aprobati pentru consum. Aditivii alimentari sunt autorizati numai dupa un proces de evaluare lung si efectuat cu grija".
Tartrazina (E102), rosu alimentar (E124), galben auriu (E110), azorubina (E122), galben de quinoleina (E104) si rosu alura (E129). Conservantul testat a fost benzoatul de sodiu (E211), care se gaseste in multe dulciuri, bauturi si in alimentele procesate.
Acesti aditivi, fara nici un fel de valoare nutritionala, sunt aprobati de Uniunea Europeana, in conditiile in care unii dintre acesti coloranti sunt interzisi in Statele Unite si in tari scandinave.