Dupa ce a fost laudat, pe bloguri si in pagini tiparite, Mungiu a primit simbata Premiul FIPRESCI. „4 luni, 3 saptamini si 2 zile" al lui Cristi Mungiu a strins si mai tare pariurile pentru Palme d’Or dupa ce a fost recompensat, simbata, cu Premiul criticii internationale de film, in aceeasi zi in care unul dintre principalii sai adversari din competitia oficiala, Fatih Akin, a primit Premiul Juriului Ecumenic.

Filmul lui Mungiu a primit votul „aproape unanim" al juriului ales anul acesta de Federatia Internationala a Criticilor de Film - FIPRESCI. Jurnalistul argentinian Pablo Scholz, unul dintre cei zece membri ai juriului, a declarat pentru agentia EFE: „Parerile noastre au coincis intru totul in ceea ce priveste punctele tari ale filmului romanesc: subiectul, modul de exprimare a temei si interpretarile actorilor".

In cadrul aceleiasi ceremonii de premiere, dupa reunirea ambelor jurii, Juriul Ecumenic a recompensat pelicula „Auf der anderen Seite", de Fatih Akin, pentru meritul de a „povesti destinele incrucisate, in Germania si Turcia, ale unor barbati si femei de origini diferite". Juriul Ecumenic a adaugat ca filmul lui Akin, unul dintre cele mai elogiate la Cannes, „demonstreaza sensibilitate in fata complexitatii pierderii de relatii si puncte de reper, precum si in fata bogatiei schimburilor culturale". Juriul Ecu-menic este numit de organizatia catolica pentru comunicare SIGNIS si de Interfilm si premiaza filme care se disting prin promovarea valorilor umane - pelicula care a cistigat acest premiu anul trecut a fost „Babel" a lui Alejandro González Iñárritu. Pina la inchiderea editiei, Mungiu era considerat favorit la Palme d’Or.

Pe urmele lui Sokurov si Haneke In 1925, citiva critici de film si jurnalisti din Paris si din Bruxelles puneau bazele unei organizatii numite Professional Association of the Film Press, care avea sa primeasca, in anii urmatori, si membri din alte tari. Dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, activitatile asociatiei au fost reluate, creindu-se astfel Federatia Internationala a Criticilor de Film, prezenta la Festivalul de la Cannes din 1946, cind a premiat filmul „Brief Encounter" al lui David Lean si „Farrebique" al lui Georges Rouquier. In ultimii ani, Premiul FIPRESCI a fost cistigat la Cannes de nume mari, precum Nanni Moretti („Camera fiului", 2001), Alexandr Sokurov („Tata si fiu", 2003), Michael Moore („Fahrenheit 9/11", 2004) sau Michael Haneke („Ascuns", 2005).

Afla despre aventurile lui Cristian Mungiu la Cannes, pe www.cotidianul.ro/select