La inceputul saptamanii trecute, euro a inregistrat cele mai scazut nivel de la inceputul anului, cursul sau coborand la 3,2580 lei, nivel care se mai inregistra in octombrie 2002.
In mai putin de doua luni, euro a scazut de la pragul de 3,36 la cel de 3,25 lei, fata de sfarsitul anului trecut aprecierea fiind de aproape 3 procente. Va fi insa leul capabil sa coboare sub suportul de la 3,25?
In cursul unui seminar desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute, guvernatorul BNR declara ca a€˛nu trebuie creata la nivelul populatiei iluzia ca cineva stie ce se va intampla cu cursul (...). Friptul degetelor, pierderea pot fi mari". Aceasta declaratie poate fi considerata ca un semnal de alarma in ceea ce priveste evolutia monedei nationale, dupa ce, in urma cu circa o luna, Isarescu compara leul cu a€˛un Rocky al finantelor".
Trebuie spus ca majoritatea analistilor au atras atentia constant ca ultima perioada a anului poate aduce o schimbare in evolutia leului, ei anticipand o revenire spre 3,35 - 3,4 lei. De altfel, guvernatorul BNR a declarat ca nici cursul nu poate fi anticipat, variatiile putand fi uneori foarte mari, de circa 25% intr-un interval relativ scurt. "Daca ne-am uita la indicatorii fundamentali din Slovacia si sa te intrebi, asa ca Moromete, pe ce baza se apreciaza cursul monedei sale, veti vedea ca multi dintre noi si-ar pune semne de intrebare. Au probleme cu deficitul de cont curent, cu inflatia, cu economisirea. Singurul indicator e pe partea ofertei. Astia au incredere ca economia va merge bine", a spus Isarescu.
a€˛Astia" din declaratia guvernatorului sunt atat investitorii cat si speculatorii, care saptamana trecuta si-au marcat imediat pozitiile in momentul in care dobanzile overnight au coborat la 0 - 2%, dupa o lunga perioada in care ele s-au aflat peste pragurile de 10 - 20%, sau chiar 50%. Cresterea, in partea a doua a saptamanii, a dobanzilor la 6,5 - 7,5%, a reaprins pofta de speculatii, cursul stabilizandu-se la 3,2750 lei.
Conform guvernatorului BNR, in piata locala exista a€˛capitaluri cu potential speculativ in valoare de doua miliarde euro, dar rezerva de aur si valute ar a€˛rezista chiar si in situatia in care acesti bani ar iesi deodata din tara", insa a€˛ar trebui ca sperietura sa fie foarte mare". a€˛Chiar daca ar fi sa iasa cei doua miliarde de euro din tara, asta nu inseamna ca e obligatoriu sa scada si rezervele valutare, a mai afirmat Isarescu. Acest lucru s-ar intampla doar daca am avea un curs fix. In situatia de fata, am putea chiar sa nu pierdem nimic"
In acest moment, un motiv puternic al aprecierii puternice a leului vine din partea diferentialului de dobanda, BNR aplicand una de 7,25%, in scadere totusi fata de sfarsitul lui 2006, cand era de 8,75%, comparativ cu 3,75% in zona euro. Iar cele trei taieri succesive ale dobanzii nu au avut darul de a tempera presiunile de apreciere a monedei nationale.
De aceea, este foarte posibil ca BNR sa mai scada, cel putin inca o data, dobanda de politica monetara, la 7%.
Cele mai mari presiuni pe curs vor veni insa din partea dezechilibrului dintre importuri si exporturi. Anul trecut, deficitul de cont curent (provenit, in principal, din deficitul balantei comerciale) a depasit 10% din produsul intern brut. Pentru comparatie, la nivel international, pragul critic este considerat a fi la 6% din PIB. Iar estimarile Comisiei Nationale de Progonoza arata ca soldul negativ al contului curent s-ar putea mentine peste 10% din PIB pana in anul 2013. Si chiar daca anul trecut, investitiile straine directe au finantat cea mai mare parte din deficitul de cont curent, asteptarile indica totusi o scadere a volumului de bani ce intra in tara sub forma unor investitii pe termen lung.