Nu se poate ca un politician de teapa lui Ion Iliescu sa fie in continuare drapelul social - democratiei romanesti. Este exasperant sa-l vedem zilnic pe strategul mineriadelor.

Vinovatia lui Mircea Geoana in perpetuarea f


Nu se poate ca un politician de teapa lui Ion Iliescu sa fie in continuare drapelul social - democratiei romanesti. Este exasperant sa-l vedem zilnic pe strategul mineriadelor.

Vinovatia lui Mircea Geoana in perpetuarea fostului presedinte in viata politica este mare si va plati pentru ea. Cred pesedistii ca se vor putea apropia cu Ion Iliescu de electoratul urban, dinamic si tinar? Cred ei ca vor putea atrage vreodata electoratul roman din diaspora cu Ion Iliescu? Cred asta, e foarte bine, numai ca, daca nu va fi asa, vor plati. Asadar, o prima miza a reformelor interne din partide este eliberarea lor conform principiului ca partidul este mai important decit sefii lui. Dupa referendum, liderii respinsi de electorat au facut tot ce se poate pentru a nu-si asuma pierderea. Ei au cistigat acum, partidele vor pierde miine. Simplu. PD, PLD si PNG nu au mare lucru de facut. Vor trebui doar sa-i lase sa vorbeasca pe infrintii Iliescu, Serban Nicolae, Crin Antonescu, Norica Nicolai sau Marko Bela. Simpla lor aparitie pe ecrane garanteaza continuarea a ceea ce s-a inceput la referendum. Cu cit sint mai prezenti pe micile ecrane, cu atit mai bine pentru adversarii lor.

Asadar, ca sa pricepem ideile si programele viitoarei reforme obligatorii a clasei politice, va trebui sa intelegem ca democratia nu atirna de persoane. Fie ea si Traian Basescu. Sau Tariceanu, Geoana, Orban ori Emil Boc. Democratia este un produs al partidelor politice. Daca vrem reforma clasei politice, nu ajunge votul uninominal. Este prea putin. Fara o reforma a partidelor, votul uninominal este insuficient. Imaginati-va un PSD fara Ion Iliescu, Geoana si Hrebenciuc, cu Vasile Puscas in frunte. Ce imagine europeana, ce sanse de recuperare a democratiei! Imaginati-va un PNL cu Mihai Razvan Ungureanu lider. Ce liberalism de anvergura! Ce suflu nou! Imaginati-va un UDMR cu Kovacs-Eckstein la timona. Doar atit si ne-am putea inchipui ca am avea o alta sansa. Din pacate, partidele sint captive ale unor scandaloase grupari de interese. Singurii care le pot elibera sint membrii de rind, daca nu au devenit si ei servii celor dintii. Daca acestia vor crede ca e nevoie de schimbare, vom cistiga cu totii, daca nu, ne vom scufunda mai rau in coruptie si demagogie.

Daniel Vighi este scriitor si profesor la Universitatea de Vest din Timisoara


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.