Peste 300.000 de persoane au participat simbata la pelerinajul Rusaliilor catolice de la Sumuleu Ciuc, cel mai mare din Europa Centrala si de Est. Multi dintre pelerinii din comunele invecinate municipiului Miercurea-Ciuc au parcurs zeci de kilometri pe jos, conform obiceiului vechi de sute de ani, intonind cintece religioase. La pelerinaj au participat credinciosi catolici romani si maghiari din tara, dar au venit pelerini si din Ungaria si chiar si din SUA, conform MEDIAFAX.

Inainte sa urce dealul, potrivit traditiei, pelerinii s-au inchinat la statuia Fecioarei Maria, aflata in Biserica Franciscana, rugindu-se pentru sanatate, belsug, noroc si „pace in toata lumea". In jurul orei 11.00, din catedrala a fost scos steagul sfint al Sumuleului, Labarumul, purtat de cel mai merituos elev al Colegiului romano-catolic „Segitö Mária" din Miercurea-Ciuc. Procesiunea a pornit catre altarul de linga capela Salvator, pe muntele Sumuleul Mic, punctul terminus al pelerinajului.

Cei mai credinciosi s-au incumetat sa urce dealul care incepe de la marea catedrala franciscana, pe coasta abrupta care o leaga de capela Salvator, urmind traseul denumit Drumul Crucii sau Dealul Golgotei, marcat de 14 cruci, simbolizind tot atitea locuri de oprire a Mintuitorului, spre Dealul supliciului. Slujba a fost oficiata de preotul romano-catolic Borbely Gabor si de alti inalti prelati din tara si din strainatate.

Traditie de 500 de ani Pelerinajul de la Sumuleu-Ciuc, cel mai mare din Europa Centrala si de Est, isi are originea in vremuri stravechi. In 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a incercat sa impuna credinciosilor din scaunele secuiesti Ciuc, Gheorgheni si Casin religia unitariana. Credinciosii adunati la Sumuleu, sub conducerea preotului István din Joseni, au pornit sa infrunte armata principelui. Dupa respingerea atacului, impodobindu-si steagurile cu crengi de mesteacan, barbatii s-au intors la Sumuleu si impreuna cu ceilalti s-au rugat Domnului si Sfintei Fecioare, exprimindu-si astfel recunostinta pentru obtinerea victoriei. In memoria acestui eveniment istoric, sute de mii de oameni, din toate colturile lumii, vin anual in pelerinaj la Sumuleu-Ciuc si participa la marea procesiune religioasa.