Producerea, comercializarea si importul de produse contrafacute au reusit sa se impuna si in acest an pe piata romaneasca, prejudiciul inregistrat, in primele 4 luni, depasind 1,3 milioane euro. Anchetatorii spun ca, desi se depun eforturi pentru lim

Producerea, comercializarea si importul de produse contrafacute au reusit sa se impuna si in acest an pe piata romaneasca, prejudiciul inregistrat, in primele 4 luni, depasind 1,3 milioane euro. Anchetatorii spun ca, desi se depun eforturi pentru limitarea acestor activitati, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2006, infractiunile din domeniul drepturilor de proprietate intelectuala si industriala au crescut cu 4%. Intensificarea cooperarii dintre Politia Romana, Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, Autoritatea Nationala a Vamilor, Politia de Frontiera, Garda Financiara, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, dar si cu organizatii non-guvernamentale a fost luata in discutie si s-a incercat gasirea unor noi modalitati de lucru pentru tinerea sub control a ilegalitatilor.
Potrivit politistilor de la Directia de Investigare a Fraudelor (DIF), pe parcursul acestui trimestru, numarul infractiunilor descoperite in acest domeniu a crescut cu 4% (2.678), dintre care 1.424 au fost constatate in domeniul drepturilor de autor si conexe si 1.254 in domeniul drepturilor de proprietate industriala (+104%). Pentru savarsirea acestor fapte sunt cercetate, in prezent, 1.614 persoane. Tot in aceasta perioada au fost solutionate 2.045 dosare penale, din care 463 prin intocmirea referatului de trimitere in judecata si 87 prin declinare in favoarea unitatilor de Parchet (+81%).
In perioada ianuarie-aprilie 2006, actiunile politistilor au dus la constatarea a 3.399 fraude din sfera protectiei drepturilor de proprietate intelectuala, dintre care 450 la Legea nr. 84/1998 privind marcile ori indicatiile geografice, 111 de inselaciune cu privire la calitatea marfurilor, 152 incriminate de Legea nr. 11/1991 privind concurenta neloiala, alte 83 de infractiuni etc. Tot anul trecut, bunurile si valorile indisponibilizate de oamenii legii din infractiuni de macrocriminalitate economico-financiara s-au ridicat la 107.703,37 mii lei, 24.934.025,35 euro si 200.123,805 dolari. Piata produselor piratate si contrafacute a facut obiectul unor operatiuni intense ale Politiei Romane, concretizate in confiscarea de bunuri valorand 342.860 lei (echivalentul a 101.000 euro). "Marfurile contrafacute ridicate de oamenii legii au insumat 4.685.980 lei, echivalentul a 1.378.229 euro", ne-a precizat IGPR.

Compania Nike, paguba de 10 milioane de euro

Prima actiune de anvergura din acest an care a dus la descoperirea unei cantitati impresionante de bunuri contrafacute, in valoare de 6,5 milioane euro, a fost derulata in Portul Constanta. Cercetarile in acest caz au fost demarate in luna aprilie a.c., de catre politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Constanta, in cooperare cu cei ai BCCO Targu Mures, in colaborare cu lucratorii vamali.
Operatiunea se pare ca reprezinta cea mai importanta captura de bunuri contrafacute din Europa. Inca de acum 2 luni, oamenii legii au inceput sa lucreze la acest caz. Interesant este faptul ca marfurile au intrat in mai multe randuri in tara, in total, pana in urma cu o saptamana, fiind depistate 14 containere cu pantofi sport contrafacuti.
In urma verificarilor, anchetatorii au stabilit ca administratorii unei societati comerciale din judetul Mures, care are ca obiect de activitate transportul international de marfuri, au fost contactati de o persoana din Germania, care le-a propus sa se ocupe de formalitatile vamale si, ulterior, de transportul mai multor containere cu marfa. Pentru ca actiunea sa se desfasoare "ca la carte", cetatenii din Targu Mures au fost pusi in legatura cu cetateni chinezi.
Astfel, doar la un singur transport, pe o nava sosita in Portul Constanta Sud Agigea, sub pavilion Hong Kong, au fost depistate 14 containere in care se aflau peste 160.000 perechi pantofi sport contrafacuti, purtand semnul distinctiv al firmei Nike, in valoare de aproximativ 6,5 milioane euro, care urmau sa ajunga in Europa de Vest.
Descoperirea autoritatilor romane a doborat recordul european al autoritatilor germane, care era de 100.000 perechi de pantofi sport contrafacuti. Prejudiciul adus firmei Nike se ridica la aproximativ 10 milioane euro.
Politistii spun ca marfa contrafacuta era o copie fidela a produselor originale, inclusiv a ultimelor modele aparute.
De regula, pantofii sport contrafacuti erau ambalati in pungi sau saci, de aceasta data se aflau in cutii ale caror coduri corespundeau cu cele de pe pantofii aflati in interior. In acest caz, autorii risca pedepse de pana la 20 de ani inchisoare, pentru contrafacere, imitare sau folosirea fara drept a unei marci, iar cercetarile sunt continuate de procurori din cadrul DIICOT.
Articolele au fost retinute de catre autoritatea vamala, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1383/2003 si a Legii nr. 344/2005, privind unele masuri pentru asigurarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala in cadrul operatiunilor de vamuire in vederea trimiterii spre expertizare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.