Tipul suprafetei difera de la un anunt imobiliar la altul. Aceasta influenteaza insa decisiv pretul. Modul in care este exprimata suprafata locuintelor noi din ofertele de pe piata influenteaza pretul final cu zeci de mii de euro. Unii dezvoltatori isi promoveaza proiectele avansind un pret mic pe metrul patrat, fara sa specifice insa la ce tip de suprafata se aplica acest pret. Daca nu studiaza cu atentie contractul, cumparatorii vor constata la final fie ca pretul este mai mare, fie ca suprafata locuintei este mai mica decit aflasera ei, deoarece oferta promova pretul pe metrul patrat construit, nu pe cel util. De aceea, este necesar ca ei sa stie ce reprezinta fiecare tip de masurare a suprafetei. Specialistii spun ca, in general, ofertele se refera la suprafata construita sau la suprafata utila.

Suprafata utila este folosita mai ales in anunturile de mica publicitate care ofera la vinzare apartamente vechi. „Aria utila a apartamentului reprezinta suma tuturor ariilor utile ale incaperilor din apartament: camere de locuit, bai, WC, bucatarii, spatii de depozitare si de circulatie din interiorul apartamentului. Nu se cuprind aria logiilor si a balcoanelor, nisele de radiatoare, precum si suprafetele ocupate de soba si de cazan de baie", spune Irina Petrescu, Sales Manager la compania imobiliara Esop. Exista si definitii mai concentrate. „Suprafata utila reprezinta suprafata neta a apartamentului, neincluzind terase, peretii interiori si exteriori si peretii comuni", spun cei de la Colliers. Aceasta este suprafata pe care trebuie sa o ia in considerare cei care achizitioneaza un apartament, atunci cind doresc sa-si faca o idee despre cit este de spatios.

Dezvoltatorii si cei care promoveaza imobile cu locuinte noi arunca pe piata preturi raportate la metrul patrat construit. „Suprafata construita cuprinde aria utila, la care se adauga suprafata teraselor, a peretilor si penetratiile verticale, precum elementele de structura si ghenele de instalatii", spun reprezentantii Colliers. „Suprafata construita este suma suprafetelor utile ale incaperilor, logiilor, balcoanelor, precum si a cotei-parti din suprafetele partilor comune ale cladirilor, cum ar fi spalatorii, uscatorii, casa scarii, inclusiv anexele pentru colectarea, depozitarea si evacuarea deseurilor menajere, sau casa liftului, la care se adauga suprafata aferenta peretilor interiori si exteriori ai locuintei", spune Irina Petrescu.

Raportarea la metrul patrat construit permite ofertantului sa posteze un pret mai mic pe panoul publicitar. Ce trebuie sa stie cei care achizitioneaza o locuinta este ca, in acest caz, nu trebuie sa inmulteasca pretul respectiv cu suprafata utila a apartamentului, ci sa ceara dezvoltatorului suprafata construita. Diferenta este foarte mare. Specialistii spun ca suprafata construita este, in general, cu 15-20% mai mare decit suprafata utila. „Acest raport poate varia in functie de specificul cladirii. Daca spatiul interior nu este bine organizat, raportul intre util si construit poate fi foarte mare, situatie ce nu este de dorit, intrucit respectivul imobil se va inchiria sau se va vinde mai dificil", mai spune Irina Petrescu. Numai confundarea suprafetei construite cu cea utila poate aduce cumparatorului o surpriza neplacuta: un apartament care costa mai mult cu 20%.

Cel care vrea sa cumpere un apartament nou trebuie sa se asigure ca locuinta pe care urmeaza sa o achizitioneze ii va conferi acestuia siguranta si confortul pe care si le doreste si pentru care plateste o suma deloc de neglijat. Pentru aceasta este bine sa se documenteze cu privire la firma care dezvolta proiectul, dar si sa negocieze astfel incit sa poata supraveghea si verifica pe parcursul executarii constructiei structura acesteia, calitatea materialelor folosite si altele. Este de preferat sa apeleze la persoane autorizate, care lucreaza in domeniul constructiilor. Este indicat ca potentialul cumparator sa se informeze in legatura cu investitiile dezvoltatorului, pe care acesta le-a derulat in Romania sau in alte tari.

Cereti pretul total Este indicat ca atunci cind se achizitioneaza o locuinta noua sa se ceara vinzatorului, inca de la inceput, pretul total al unitatii locative respective, cu dependinte cu tot, inclusiv garaj. De asemenea, cumparatorul trebuie sa studieze cu atentie contractul, pentru ca acesta poate sa contina diverse clauze. Trebuie sa se evite cele care stipuleaza ca pretul se poate modifica pina la predarea locuintei. De asemenea, trebuie sa se ceara constructorului, prin contract, un termen de predare ferm.