Metabisulfitul de sodiu folosit pentru acest produs impiedica fixarea vitaminei B1, provocandu-le consumatorilor, in timp, probleme cu sistemul nervos. Astmaticilor le poate declansa crize.

"Biscuitii cu ceapa si smantana" Bazzaconi au ca ingrediente: "faina de grau, ulei vegetal, grasime vegetala, zahar invertit, ceapa deshidratata 3,1%, amidon din porumb, smantana praf 1,5%, zer praf, glucoza, extract malt, sare, agenti de afanare (bicarbonat de amoniu E 503, bicarbonat de sodium E 500, pirofosfat acid de sodium E 450), emulsificator (lecitina E 322), antioxidant (metabisulfat de sodium E 223)". Valorile nutritionale pentru 100 g sunt, dupa cum ne arata producatorul, "proteine 8 g, carbohidrati 55 g, lipide 22 g, valoarea energetica 450 kcal/884 kj".

Analiza. Produsul analizat face parte din categoria biscuitilor si are ingrediente tipice acestora. Materia prima principala sunt faina de grau (contine gluten), uleiul vegetal (din sursa botanica nespecificata), grasimea vegetala (hidrogenata sau interesterificata). Acest lucru rezulta din enumerarea ingredientelor, legea cerand ca aceasta sa se faca in ordinea descrescatoare cantitatii folosite. Ca majoritatea produselor de acest fel, produsul contine si agenti de afanare, dar si antioxidant - conservant: metabisulfit de sodiu, daunator sanatatii. Acest aditiv incetineste asimilarea vitaminei B1, absolut necesara pentru metabolizarea zaharurilor ce se gasesc in acest produs intr-un procent foarte ridicat (55%). Organismul este saracit in aceasta vitamina in timp, avand efecte adverse asupra sistemului nervos, ne explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Aliementare. Carenta de vitamina B1 determina boala Beri-Beri. De asemenea, metabisulfitul de sodiu produce persoanelor sensibile ameteli si dureri de cap. Astmaticilor le declanseaza crize de asa-numitul "astm de sulfit". Biscuitii, inclusiv acestia, au o valoare energetica foarte ridicata, 450 Kcal/100 g.

Concluzii. Produsul analizat este interzis celor cu intoleranta la gluten (celiachie), iar diabeticii vor tine cont de cantitatea de zaharuri, specifica specialistul nostru. Nu este recomandat consumul frecvent si in cantitati mari de catre copii, supraponderali, obezi, de persoane cu carenta de vitamina B1, suferinzi de boli hepatice, alergici, astmatici, femei gravide si care alapteaza, suferinzi de boli cardiovasculare, persoanele cu afectiuni renale.