Presedintele Traian Basescu urmareste sa determine alegeri anticipate in luna octombrie si nu un guvern stabil pana la finalul acestui mandat, asa cum scria in invitatia adresata partidelor pentru consultarile care au avut loc ieri la Cotroceni. Pana
Presedintele Traian Basescu urmareste sa determine alegeri anticipate in luna octombrie si nu un guvern stabil pana la finalul acestui mandat, asa cum scria in invitatia adresata partidelor pentru consultarile care au avut loc ieri la Cotroceni. Pana atunci el ar putea numi un premier de la PSD.


Seful statului le-a dat mesaje confuze partidelor la runda de consultari de ieri, de la Cotroceni, in privinta alegerilor anticipate. Potrivit liderului PSD, Mircea Geoana, Traian Basescu ar fi fost de acord ca alegerile anticipate nu sunt oportune in acest moment, el pledand pentru un guvern stabil pana la sfarsitul "actualului ciclu politic". Declaratia lui Geoana a fost contrazisa imediat de liderul PD, Emil Boc, care a aratat ca, "din cate a inteles" el, "presedintele e un sustinator al anticipatelor" in a doua jumatate a lunii octombrie, asa cum a propus PD. Surse din delegatia democrata spun ca in timpul consultarilor Basescu s-ar fi aratat nemultumit de declaratia lui Geoana, precizand ca i-ar fi spus acestuia doar ca nu are el parghii sa faca anticipate, ci doar partidele pot.

De altfel, presedintele a si tinut, la inceputul discutiilor cu grupul minoritatilor, sa adreseze partidelor rugamintea de a nu mai face declaratii in legatura cu ce solutie agreeaza el, ci doar cu ce puncte de vedere au ele, opinia sa urmand sa fie anuntata in Parlament.


PASI. Potrivit democratilor, pasii politici pe care tabara prezidentiala ii va face in perioada urmatoare vor fi ganditi astfel: presedintele se va adresa Parlamentului cu concluziile rezultate in urma acestor consultari si va chema din nou partidele la o noua runda care sa vizeze explicit noua formula guvernamentala. In paralel, PD este decis sa depuna el motiunea de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu, pentru a finaliza efectele referendumului si nu sa lase PSD acest demers. Gestul ar determina PSD sa ia o decizie transparenta: este cu PNL sau nu, spun calculele democrate. "Tariceanu sa guverneze cu toate cele cinci partide care au votat suspendarea si sa-si oficializeze astfel coalitia", spunea un lider democrat.

In cazul succesului motiunii insa, presedintele Traian Basescu ar intentiona sa numeasca un premier de la PSD, in calitate de partid cu cei mai multi parlamentari. Nu pe Mircea Geoana insa, spun sursele citate, presedintele preferandu-i pe Vasile Puscas sau pe Cristian Diaconescu.


CLAUZA PE JUSTITIE. Motiunea PD se va axa pe probleme din justitie ca urmare a interventiei noului ministru in scopul demiterii procurorilor DNA, arata surse democrate, care dau ca sigura activarea clauzei pe justitie in raportul CE de la 15 iunie. Liderul PD Emil Boc a enumerat insa mai multe teme, printre care si rezultatul referendumului, el reiterand ca premierul Tariceanu, care a sustinut demiterea presedintelui, trebuie sa plece acum din fruntea Executivului. "Asistam cu oarecare suprindere la faptul ca sunt partide care au reusit sa obtina impreuna 25% la referendum si stabilesc pasii urmatori. Se pare ca nu au inteles mare lucru din democratie", a atacat si Basescu tema in debutul discutiilor cu PD. Din acelasi motiv, cu premierul Tariceanu s-a contrat din prima, acesta refuzand sa accepte teza lui Basescu potrivit careia rezultatul referendumului nu se refera doar la intrebarea legata de demiterea presedintelui, ci este si o asumare a proiectelor prezidentiale. Presedintele a fost, in schimb, extrem de amabil cu reprezentantii PSD carora le-a multumit pentru corectitudinea defasurarii referendumului, chiar daca au existat speculatii ca ar putea exista fraude. In privinta delegatiei PD, din care a facut parte pentru prima data si secretarul executiv Elena Udrea, presedintele a remarcat, vesel, ca cele trei doamne democrate (Udrea, Anca Boagiu si Sulfina Barbu) au fost grupate de colegii lor fix in unghiul sau de vedere. CONSULTARE SEPARATA. Dupa runda de consultari cu partidele, liderii PD au revenit la Cotroceni pentru o noua discutie cu Traian Basescu. In decursul acesteia s-a pus problema urgentarii motiunii de cenzura anuntata de PD. De asemenea, surse participante spun ca Traian Basescu va vorbi si el miercuri in Parlament despre necesitatea demisiei Cabinetului Tariceanu.
Tariceanu nu s-a dus sa caute nod in papuraCel mai sensibil subiect de pe agenda discutiilor cu presedintele Traian Basescu - noua majoritate parlamentara - a fost expediat de liberali cu justificarea ca guvernul a primit la investitura peste 300 de voturi in Parlament si ca nu este nevoie de o noua negociere legata de sustinerea Executivului. Argumentul a fost prezentat de premierul Tariceanu atat in fata presedintelui, cat si public, intr-o conferinta ulterioara intalnirii de la Cotroceni. Premierul a mai spus ca legea lustratiei si votul uninominal sunt proiecte ale PNL si se bucura ca au sprijinul presedintelui, ca a obtinut acordul presedintelui pentru proiectul liberal al legilor securitatii nationale, ca PNL este dispus sa inceapa discutia despre revizuirea Constitutiei si ca va promova proiectul privind deschiderea arhivelor PCR prin ordonanta de urgenta. "Eu nu m-am dus la Cotroceni sa caut nod in papura", a replicat premierul, intrebat fiind cum a ajuns la un asemenea consens cu presedintele. Ce n-a spus insa Tariceanu a fost ca seful statului le-a transmis liberalilor ca vrea in continuare alegeri anticipate si ca, daca ar putea, ar dizolva Parlamentul, sustin surse participante la intalnire. (Monica Iordache Apostol)



Varianta PSD dupa consultariPesedistii au plecat de la Cotroceni cu garantia ca presedintele Basescu nu mai vrea anticipate si ca accepta ideea formarii unui nou guvern. Cel putin asa sustin liderii partidului prezenti la consultari, prilej cu care i-au prezentat sefului statului teoria unui "guvern stabil care sa duca un mandat eficient pana la sfarsitul actualului ciclu electoral". "Am constatat ca si domnia sa considera ca o astfel de formula este utila pentru interesul general al tarii. Dezbaterile despre anticipate nu mai sunt de actualitate", a spus presedintele PSD, Mircea Geoan. "A inteles ca nu poate sa provoace alegeri anticipate si ca este nevoie de construirea unei solutii viabile pentru Romania", ne-a declarat si vicepresedintele Liviu Dragnea. Intrebat despre intrarea PSD la guvernare, Geoana a aratat ca partidul "nu refuza aceasta ipoteza, dar, la acest moment, suntem in cautarea unei majoritati transparente care sa dea un guvern stabil". (Lavinia Dimancea)


PC: "Votul uninominal, o necesitate"Conservatorii i-au propus sefului statului trei solutii pentru depasirea actualei situatii politice: alegerile anticipate, cu care PC este, potrivit purtatorului de cuvant, Bogdan Ciuca, intru totul de acord, un guvern de tehnocrati sau intoarcerea la rezultatul alegerilor din 2004, potrivit caruia alegerile au fost castigate de Uniunea PSD+PUR. PC i-a amintit sefului statului ca votul uninominal a fost sustinut de acest partid constant inca din 1998. Dialogul cu Traian Basescu a fost calificat de Bogdan Ciuca drept unul "extrem de civilizat si echilibrat", insa conservatorii i-au amintit sefului statului ca statura institutiei il obliga sa se comporte ca un model. Liderul conservator, Dan Voiculescu, a declarat la inceputul discutiilor ca PC considera ca votul uninominal este o necesitate absoluta, ce face parte din politica
de reforma a clasei politice.


MesajPresedintele Basescu este asteptat maine in Parlament pentru a prezenta un mesaj referitor la problemele actuale legate de politica interna a Romaniei, au decis ieri conducerile celor doua Camere ale Parlamentului, programand plenul comun pentru ora 16:00. Sedinta va continua cu votul asupra scrisorii lui Basescu privind organizarea unui referendum referitor la introducerea votului uninominal. (Lavinia Dimancea)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.