Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a anuntat, sambata noaptea incheierea crizei politice din Ucraina si un acord cu premierul Viktor Ianukovici pentru convocarea alegerilor anticipate in data de 30 septembrie, relateaza AFP. "Alegerile anticipa
Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a anuntat, sambata noaptea incheierea crizei politice din Ucraina si un acord cu premierul Viktor Ianukovici pentru convocarea alegerilor anticipate in data de 30 septembrie, relateaza AFP. "Alegerile anticipate vor avea loc la 30 septembrie", a declarat Iuscenko, aflat alaturi de Ianukovici, dupa negocierile care au durat aproape toata noaptea. El a apreciat ca acordul privind data alegerilor inseamna incheierea crizei politice din tara. "Criza politica din Ucraina s-a terminat. Am gasit solutia care constituie un compromis", a spus Iuscenko. "Ucraina iese mai puternica din aceasta criza (...). Am gasit o cale democratica intre noi", a adaugat el. Ianukovici a subliniat, la randul sau, necesitatea de a nu repeta greselile trecutului. "Vom face totul pentru ca acest lucru sa nu se mai intample, nici greselile, nici emotiile", a spus el. Pentru confirmarea acordului si incheierea definitiva a crizei mai sunt necesare voturi in Parlament, programate pentru marti si miercuri. "Stabilirea datei este inceputul iesirii din criza, iar votul in Parlament va constitui punctul ei final", a comentat analistul politic Vadim Karasiov. Convocarea alegerilor legislative pentru luna septembrie reprezinta un compromis intre dorinta presedintelui de a organiza votul in iunie sau in iulie si cea a premierului, care insista asupra unui scrutin in octombrie sau noiembrie. Disputa dintre cei doi lideri ucraineni s-a agravat de la dizolvarea Parlamentului de catre Iuscenko, dupa mai multe luni de tensiuni cu coalitia guvernamentala prorusa. Situatia a parut sa se detensioneze la sfarsitul lunii aprilie, cand premierul a acceptat ideea convocarii de alegeri anticipate. In lipsa unui acord privind data scrutinului, criza s-a intensificat din nou joi, dupa demiterea de catre presedinte a procurorului general, sustinator al Guvernului. Pentru a-l apara pe acesta, fortele speciale ale Ministerului de Interne, controlate de tabara prorusa, au patruns joi in cladirea Parchetului, intrand in confruntari cu serviciul de garda al Presedintiei. A doua zi, Iuscenko a preluat controlul direct asupra trupelor Ministerului de Interne, formate din unitati militarizare folosite ca forte de scutieri si pentru protectia obiectivelor strategice.Temerile privind izbucnirea unor violente au fost intensificate sambata dimineata, cand circa 3.500 de militari au pornit din mai multe regiuni spre Kiev, fiind blocati de politia rutiera, controlata de Guvernul care a denuntat o decizie anticonstitutionala a presedintelui.
Tarile occidentale si Rusia au cerut vineri Ucrainei sa dea dovada de calm si au avertizat asupra riscurilor recurgerii la forta. Pentru a permite Parlamentului, pe care il considera dizolvat, sa voteze legile necesare pentru organizarea alegerilor anticipate si finantarii acestora, Iuscenko va trebui sa suspende, pentru doua zile, decretul de dizolvare a Legislativului. (Mediafax)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.