Campania antirasism care ar fi trebuit sa aiba loc sambata, la meciul Rapid - "Poli" Timisoara, din finala Cupei Romaniei, si la care a fost invitat sa participe si presedintele Traian Basescu, prezent in tribuna, nu a mai avut loc. Mediafax a anuntat ieri ca surse apropiate organizatorilor sustin ca Basescu ar fi cerut conducerii FRF sa anuleze actiunea si sa amane campania pentru un alt meci. Basescu a asistat la finala Cupei Romaniei si a inmanat trofeul jucatorilor de la Rapid, care s-au impus cu scorul de 2-0, in fata lui "Poli" Timisoara.
Presedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat ca actiunea antirasism care ar fi trebuit sa aiba loc la finala Cupei Romaniei, dar care a fost anulata, va fi organizata cu ocazia Supercupei Romaniei, dintre campioana Dinamo si detinatoarea cupei, Rapid, care va avea loc la Bucuresti, pe 21 sau 25 iulie. "Nu s-a renuntat la campanie, avem la Supercupa, pe 21 sau 25 iulie. Vom face atunci in Bucuresti", a spus Sandu. Intrebat daca informatiile potrivit carora campania care ar fi trebuit sa aiba loc sambata a fost anulata la interventia presedintelui Traian Basescu, Sandu a raspuns: "Absolut deloc!". Basescu fusese invitat vineri de organizatorii programului de combatere a rasismului si violentei in fotbal sa poarte la finala Cupei Romaniei un tricou inscriptionat cu un mesaj antirasist. In cadrul programului antirasism si antiviolenta al FRF, efectuat cu sprijinul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) si European Roma Grassroots Organisation (ERGO), jucatorii celor doua finaliste ale Cupei Romaniei urmau sa intre pe teren purtand tricouri inscriptionate cu mesajele "Rasismul distruge jocul" si "Violenta distruge vieti". Fotbalistii nu au purtat insa aceste tricouri nici la iesirea la incalzire, nici la iesirea pe teren inainte de startul partidei. Basescu a fost implicat intr-un incident cu conotatii rasiste in ziua referendumului, 19 mai, cand a numit-o, intr-o discutie cu sotia sa, "tiganca imputita" pe Andreea Pana, jurnalista la Antena 3. In urma acestui incident, lui Basescu i s-a propus sa se alature campaniei de la finala Cupei Romaniei.
CNCD si ERGO regreta anularea campaniei
Consiliul National pentru Combaterea Discrimarii (CNCD) si European Roma Grassroots Organisation (ERGO) si-au exprimat ieri regretul fata de anularea de catre FRF a campaniei antirasism care ar fi trebuit sa aiba loc in prezenta presedintelui Traian Basescu, presedintii celor doua organizatii - Ferenc Csaba Asztalos si Valeriu Nicolae declarandu-ne ieri ca nu cunosc motivul oficial al renuntarii la acest demers. Potrivit unor surse, campania antirasism a fost amanata in urma unor interventii venite dinspre institutia Prezidentiala. Contactat telefonic, Asztalos ne-a spus ca nu stie de ce s-a renuntat la aceasta campanie si ca singurii in masura sa dea explicatii sunt liderii FRF. "Nu stiu de ce s-a renuntat in ciuda faptului ca s-a lucrat bine. Noua ni s-a comunicat doar ca nu se mai tine", ne-a declarat presedintele CNCD. Valeriu Nicolae a adoptat acelasi punct de vedere, precizand ca "este foarte important sa incercam sa construim mai degraba decat sa distrugem si sa invatam sa trecem peste gafele si greselile noastre". "Imi pare rau, caci am muncit mult si mai ales ca aceasta campanie este considerata de specialisti a fi cea mai buna campanie pe promovarea unui mesaj antiviolenta si antirasism prin sport, care a primit si un premiu doi pentru campanii sociale in New York. Este o campanie sustinuta de UEFA, care o considera cea mai buna ideie de campanie pe rasism si violenta in Europa. Comisia Europeana a fost incantata de felul in care incercam noi sa promovam dialogul social prin sport, iar Jonathan Scheele ne-a sustinut si a participat, la fel ca si Mircea Sandu, in prima parte a campaniei, in primavara anului trecut", a spus Nicolae.
(R.A. & MIG)