Prezent la Festivalul International de Teatru de la Sibiu, regizorul Andrei Serban a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca teatrul contemporan trece printr-o perioada de criza profunda: "Teatrul universal se afla intr-o stare lamentabila,
Prezent la Festivalul International de Teatru de la Sibiu, regizorul Andrei Serban a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca teatrul contemporan trece printr-o perioada de criza profunda: "Teatrul universal se afla intr-o stare lamentabila, nu mai expune umanitatea. Exista acum doar concepte, doar teorie, insa nu se mai fac experimente".  Andrei Serban crede ca nici teatrul de pe meleagurile patriei noastre , care a intrat a€žintr-un tunel adanc, de mii de ani lumina", nu face exceptie: a€žDaca in domeniul filmului romanesc a avut loc o explozie, odata cu realizarea unor productii cinematografice recunoscute in plan mondial, in zona teatrului nu s-a intamplat asa ceva. Imi rezerv dreptul de a spune lucrurilor pe nume pentru ca sunt un om liber. Pot sa spun ce vreau, chiar daca imi fac dusmani. Bucurestiul, de pilda, a devenit un soi de provincie in care lucrurile se intampla in mici clanuri care se cearta intre ele. Teatrul National din Bucuresti, cel care ar trebui sa fie in fruntea miscarii teatrale romanesti, este un dezastru''.  CANTITATE AVEM. CALITATE...Pe de alta parte, Andrei Serban a fost placut surprins de reactia publicului, la cel de-al doilea spectacol al sau prezentat in festival - a€žPescarusul" de Cehov, montat la Teatrul a€žRadu Stanca" din Sibiu - in care sunt distribuite doua grupuri de actori. Vinerea trecuta a urcat pe scena distributia formata din actorii sibieni, la o zi dupa ce actorii invitati au interpretat aceeasi partitura. Prezent la Sibiu cu alte doua productii, a€žDon Juan in Soho" de Patrick Marber si spectacolul-lectura a€žRock`n Roll" de Tom Stoppard, creatorul a€žTrilogiei antice" s-a aratat multumit de evolutia actorilor, aducandu-i totodata un elogiu directorului teatrului a€žRadu Stanca", Constantin Chiriac, pe care il considera un manager de geniu. Discipol al lui Peter Brook distins cu premiul a€žTony" (echivalentul Oscarului), pasionat in egala masura de teatru si opera, avand la activ spectacole montate in peste 40 de tari, Andrei Serban a revenit in Romania dupa 15 ani. Fost director al Teatrului National din Bucuresti, Serban s-a stabilit cu multi ani in urma la New York, fiind unul dintre cei mai apreciati regizori si profesori de teatru din Statele Unite.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.