SETI, institutul american care se ocupa de cautarea inteligentei extraterestre, isi intensifica eforturile pentru gasirea de noi forme de viata in univers si va amplasa 42 de antene radio astronomice in nordul Californiei, pana la sfarsitul lui 2007.
SETI vrea sa finalizeze amplasarea antenelor pana la finele anului pentru a putea scana eterul si a intercepta eventualele unde radio transmise de extraterestri.
"Exista mai multe grupuri in lume implicate in cercetarea SETI. Ele asculta semnalele radio, dar nu continuu. Si tinde sa fie un timp de cercetare imprumutat atunci cand oamenii de stiinta se inscriu sa foloseasca aceste facilitati pentru cateva zile sau cateva saptamani", a spus Scott Hubbard, responsabil al Institutului SETI.
Potrivit lui, situatia se va schimba in momentul in care cele 42 de antene radio vor fi instalate si functionale. "Atunci cand se pun la un loc toate aceste antene se acopera o arie de cer in care se poate asculta fiecare sunet si unde se pot detecta si semnalele cele mai slabe sau mai departate", a spus el. Planurile pe termen lung ale SETI presupun instalarea a 350 de antene, dar nu se stie cand se va realiza acest lucru, pentru ca programul depinde de donatii si finantari private. (D.M.V.)