Joi, 24 mai 2007, liderii partidelor parlamentare au primit din partea lui Traian Basescu o Invitatie la consultari pentru luni, 28 mai 2007. Spre deosebire de alte dati, cand presedintele se multumea doar cu adresarea Invitatiei, lasand partidele sa
Joi, 24 mai 2007, liderii partidelor parlamentare au primit din partea lui Traian Basescu o Invitatie la consultari pentru luni, 28 mai 2007. Spre deosebire de alte dati, cand presedintele se multumea doar cu adresarea Invitatiei, lasand partidele sa ghiceasca, gratie celebrei vrajitoare Ciresica, temele pentru care sunt chemate la Cotroceni, acum Scrisoarea cuprinde si ceea ce seful statului considera a fi "teme de interes national".
O simpla privire aruncata pe Documentul emanat in Palatul din Deal ne dezvaluie ca aceste teme sunt, in mare, cele inscrise de Traian Basescu intr-un alt document:
Prioritatile lui Basescu, document pus pe site-ul de campanie pentru Referendum abia miercuri, 16 mai 2007.
Desigur, consultarile presedintelui cu partidele parlamentare in chestiuni de interes national sunt mai mult decat necesare.
In cei doi ani si ceva de mandat, Traian Basescu nu s-a prea ostenit sa-si indeplineasca aceasta datorie, decurgand din  prerogativele constitutionale.
Macinat de ambitii autoritare, lui Traian Basescu nu-i prea sunt simpatice momentele autenticei democratii, precum Invitatiile la consultari.
Mult mai mult, infinit mai mult, domniei sale ii plac Chemarile la ordine.
Sub acest semn, putem spune ca in cei doi ani si ceva de mandat au fost prezente la Cotroceni mai mult institutiile de forta ale Romaniei - Servicii Secrete, Parchet si DNA - decat partidele parlamentare.
Nu de alta, dar liderii partidelor parlamentare nu stiu inca sa ia pozitie de drepti si sa racneasca: Sa traiti, sefua€™! Asa vom face! Tinand cont de aceasta realitate de pana acum, am fi tentati sa credem ca Traian Basescu, invatand ceva din lectia Suspendarii, s-a decis sa fie, in sfarsit, presedintele si nu Capitanul Romaniei.
Vineri, 18 mai 2007, intr-un interviu acordat oficiosului prezidential, Traian Basescu anunta ca dupa Referendum va chema partidele la Cotroceni pentru a le pune in fata Prioritatile sale. Asadar, partidele nu sunt invitate la consultari pentru a discuta, impreuna cu Traian Basescu, teme pe care domnia sa le-a sesizat ca fiind de interes national, ci pentru a le soma sa concretizeze ceea ce domnia sa crede ca sunt Prioritatile Romaniei in perioada urmatoare.
La 19 mai 2007 romanii s-au pronuntat impotriva demiterii lui Traian Basescu din functia de presedinte. N-a fost vorba despre alegeri prezidentiale in cadrul carora Traian Basescu a fost votat de romani pentru a-si indeplini un Program politic pe care le-a infatisat in campanie.


N-a fost vorba - cu atat mai mult - de un Referendum de modificare a Constitutiei prin care romanii i-au dat lui Traian Basescu prerogativele lui Nicolae Ceausescu. De unde si pana unde acest exercitiu de Lukasenko al Romaniei pe care-l propune Traian Basescu partidelor politice, asumandu-si chestiuni care tin exclusiv de Guvern si de Parlament? Dintr-o smecherie tipica lui Traian Basescu. Pe tot parcursul campaniei pentru Referendum, atat domnia sa, cat si motoreta  politica numita Partidul Democrat au cerut romanilor sa voteze impotriva demiterii, motivand pe drept cuvant ca n-a comis "fapte grave" prin care a incalcat prevederile Constitutiei.
Nici vorba de Prioritatile lui Traian Basescu. Atat domnia sa, cat si liderii PD n-au declarat niciunde ca votul impotriva demiterii e un vot pentru ca Guvernul, Parlamentul, clasa politica sa-i transpuna in practica Prioritatile.
Miercuri, 16 mai 2007, insa, mirosind ca va castiga la Referendum, Traian Basescu a pus repede pe hartie Prioritatile.
Incepand sa spuna, de a doua zi, ca romanii merg la Referendum nu pentru a-l lasa in postul de presedinte, ci pentru a-i vota aceste prioritati.

Campania pentru Referendum s-a inchis joi, 17 mai 2007, ora 24:00. E limpede ca romanii n-au putut lua cunostinta de Prioritatile lui Traian Basescu, fie si pentru ca acestea au fost facute publice doar pe site-ul de campanie electorala.
Acum, Traian Basescu vine si striga din Dealul Cotrocenilor, in cele patru zari ale patriei: Romanii mi-au votat Prioritatile! Partide, Guvern, Parlament! E musai sa treceti la transpunerea lor in practica! Nu de alta, dar nu sunt Prioritatile mele, ci Prioritatile Poporului Roman!
Duminica, profitand de transformarea Bisericii Ortodoxe Romane intr-un chibit electoral, Traian Basescu a declarat,
intr-un discurs politic tinut intr-un Locas al Domnului, ca, la Referendum, romanii au indeplinit vointa lui Dumnezeu! Domnia sa ar putea sustine, asadar, ca Prioritatile sale sunt Prioritatile lui Dumnezeu pentru Poporul roman!
Exceptie (salutara) PRM, nici un partid n-a sesizat aceasta interpretare aberanta a Referendumului. Si s-au grabit sa ia Prioritatile pe sest ale lui Traian Basescu drept Prioritatile Poporului roman. Sa mai spuna cineva ca nu e nevoie de reformarea clasei politice?!
N.B. Din agenda propusa de Traian Basescu partidelor politice pentru consultarile de azi, lipseste o tema cu adevarat de interes national:
Cum s-a fraudat Referendumul de la 19 mai 2007.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.