Nasterea, aproape in direct, a micutei Irina, prima venita ca mostenitor in familia ui Irinel Columbeanu, deschidea calea urmatorului eveniment monden: botezul.


A devenit un obicei in lumea buna, nascuta in tranzitie, ca marile eveni
Nasterea, aproape in direct, a micutei Irina, prima venita ca mostenitor in familia ui Irinel Columbeanu, deschidea calea urmatorului eveniment monden: botezul.


A devenit un obicei in lumea buna, nascuta in tranzitie, ca marile evenimente din familii sa se suprapuna. Nunta se face o data cu botezul; divortul se produce inaintea lunii de miere; zilele de nastere sa mearga la pachet cu alte evenimente pre sau postnuptiale. Asa s-a ajuns ca, dupa metoda de la supermarketuri, sa avem la promotie doua evenimente intr-unul singur. A fost si cazul botezarii micutei Irina, de ziua tatalui.


PREGATIRI. Campania tv a inceput imediat dupa Revelion, cand proaspata mireasa inca nu nascuse. Faptele se incheaga repede in familia Columbeanu, la fel precum cimentul rapid turnat in noaptea de pomina a Revelionului, in care, in locul chelnerilor, misunau prin curte betonistii, sa astupe gropile. Ringul de dans avea luciul facut, asa incat 100.000 de euro, cat a umflat de la Columbeni mezina familiei Sucu, s-au dus pe alte sclipiciuri. Covorul rosu, acelasi de la nunta, a fost ca nou dupa o baie cu dero.


LOC. Evident, platoul de filmare a fost tot resedinta columbofililor. Piscina si lacul erau elementele in jurul carora s-au planificat sosirile si plecarile. Pe fundal, palatul familiei. Botezul s-a facut in micuta biserica din Izvorani, care asteapta ca in timp sa-si puna pe pereti, intre sfinti, chipul lui si-al ei. Satenii stateau pe afara, pleostiti de caldura, sa-i vada pe moguli si pe invitatii lor oligarhi. Inauntru, popii s-au achitat de cele sfinte, si de sambata Irinuca, fata lui Iri, e crestina.


INVITATI. Spre seara, cand dogoarea s-a mai domolit, au inceput sa vina si oaspetii. Limuzinele isi varsau miliardarii in sensul giratoriu din curtea devenita cam stramtorata. Majoritatea echipajelor era formata din trei persoane: elefantul platitor si doua muieri, una cu acte si alta cu facturi. Partea sensibila - buchetul de flori si punga de cadouri - era pescuita din portbagaje deschise cu hotarare chiar de proprietarii masinilor. Voiau probabil sa fie siguri ca soferii nu scot roata de rezerva la vedere. Protocolul - standard. Fiecare triunghi era insotit spre gazde de o duduie cu picioare lungi si zambitoare. Distanta pana la debarcader includea proba de foc: trecerea pasarelei, a carei cocoasa punea in primejdie stabilitatea purtatoarelor de tocuri-cui. Nici una n-a venit in nas, pravalita spre malul Snagovului.

Au trecut prin ochiul camerei multi insi din Top 300, dar si altii inca neinventariati la venitul global. Fetele din show-biz erau cam aceleasi: Botezati, Ramone Badescu si invers. Dan Chisu a dat intai o tura cu salupa sa vada cati au sosit si apoi s-a aratat si el, mai imbracat. Cel mai simpatic si nevinovat invitat a venit pe patru picioare. Purta pampon rosu, asortat cu cel din coafura doamnei care-l insotea. Poneiul a facut intr-adevar senzatie. A dat fiori celorlalti invitati, care s-ar fi simtit oarecum eclipsati de distinctia lui si se intrebau cum sa se comporte fata de comesean. Noroc ca i-au pus o iesle separata.


EI DOI. Ea: inalta cum o stim, mai voluptoasa in timp de alaptare, s-a prezentat imbracata cu rochie de la invitatul Botezatul. Croitorul de lux s-a inspirat cu siguranta din statuia Victoria de la Samotrace. O aripa iesita din umar lasa loc de adapost gesturilor materne si culcus pentru barbat. El, mic, coplesit de raspunderea de tata de familie, indatoritor cu parintii, amabil fara exces cu invitatii. S-a aratat crispat si singurul loc unde gangurea fericit era sub aripa Victoriei de la Samotrace.


EFECTE. Ele au venit prin hi-tech. Un fel de razboi al stelelor purtat de lasere, in care galbenul mai flescait domina micul ecran. A costat ceva, pentru ca junioara Sucu balmajea ca sunt campioni mondiali. Muzica a fost si ea un ingredient menit sa tina paranghelia in atentia publicului. Fata de taica popa de la Revelion, care ataca refrene de cantonete, acum, un negru intrase in rezonanta cu broastele de pe lac. Noroc cu Aura Urziceanu, care a salvat situatia.
La Multi Ani! Ziua Irinel - 50 a inceput la miezul noptii. Foc de artificii si cantecul adecvat. Varful petrecerii s-a derulat in jurul unei prajituri gigantice. Iri si Moni, fata in fata cu tortul miresei. Iri infige cutitul la inaltimea permisa de statura lui drept in burta prajiturii. Scoate o bucata de dulce. Elegant, ii da consoartei sa manance din mana lui, apoi ce i-a ramas baga in gura. N-a putut sa bage chiar tot. Ca atare, intr-un gest de suprema noblete isi linge degetele, cel mare fiind cel mai gustos. Asa fac si copiii mici carora doctorii le dau cu chinina pe ele, ca sa-i dezvete. Iri, treci la tratament.   Irinel te face bine cand esti trist si-ti tarasti obscura existenta intre tv si baieDragi cititori,
Cu ocazia botezului fetitei familiei Columbeanu si a implinirii frumoasei varste de 50 de anisori a lui Iri, haideti sa nu fim pufi si sa-i uram tatalui multa sanatate si caldurosul "La multi ani!". Asadar: Iri! Muah-muah si la multi ani!

Mai mult, draga Iri, sa stii ca ne-am uitat la petrecerea ta frumoasa la televizor si, drept multumire pentru clipele minunate pe care le-am trait sambata seara alaturi de tine, iti oferim in dar aceasta umila, dar din suflet cronica de eveniment. Speram sa iti placa si sa iti aduca o raza atatica de lumina in sufletul tau, macar cat sa poti sa tragi fara nici o problema draperiile din casa ta in miezul noptii, iar raza asta de lumina provenita din aceasta epistola sa fie ca o lanterna care sa-ti arate drumul spre baie. Cico-ul din frigi. Sau cartea ratacita pe noptiera.


IRI, FII ANTENA INCOACE. Adevarul este asta: petrecerea ta, tot fastul ala cu ponei pe covor rosu, languste vii, rochii "butoi", tort cu unghi inclinat ca al turnului din Pisa si prezentatoare luptandu-se cu sarg pentru cupa prostiei, a atins perfectiunea. Da, Iri! Dar sa o luam mai incet. Inainte de toate, hai sa ne jucam putin de-a imaginatia. Imagineaza-ti o curca beata si televizata in bataia unei pusti. O curca beata, Iri, starneste cateodata rasete si, fara nici un dubiu, intotdeauna compasiune, fiindca slabiciunea ei eminamente naturala, mostenita genetic si neinfluentata de factorii externi, ii face pe oameni sa tina cu ea si sa-i traga una in scafarlie lua€™ ala care tine pusca. Altfel spus, in orice circumstante, da naspa, draga Iri, sa-ti doresti sa simti vreun soi de voluptate in ideea de a pune o pusca la ochi si a trage intr-o curca beata. Poti sa-ti imaginezi grozavenia asta? Nu. Bun. Atunci sa incercam un exercitiu de imaginatie, draga Iri. Vreau sa iti spun ca, in dorinta de a ma indragi si tu pe mine, imi pun pe tava toate expresiile realmente dragi mie - una dintre ele fiind acest "exercitiu de..." ceva. Deci, draga Iri, sa incercam un exercitiu de imaginatie olecuta mai dificil: sa presupunem ca inchizi ochii, usurel-usurel te relaxezi, esti intins pe sofa, un vanticel sufla fara putere dinspre geam spre talpi, gadi-gadi!, te gadila pe la degetele cat sa ganguresti ceva inabusit, esti mic precum o ratusca si mut precum o lebada, langustele se plimba agale prin acvariu. Un blank urias ti se asterne peste ganduri, iar pe acel blank, ca pe o pasune, vezi un ponei zburdand fericit: be-he-he!
Draga Iri... Dar care e dorinta ta cea mai mare si mai mare? Sa te lasi privit de lume si sa zica of!? Of, mai Iri, sturlubatic mic ce esti tu!


DAR SA STII... ca noi te-am vazut. Erai la fel ca la nunta. Nu pot sa-ti spun mai multe, fiindca - unu - m-as repeta si te-as descrie la fel ca in textul de anul trecut si - doi - maretia invitatilor, dar mai ales a prezentatoarelor de la B1, care au reusit sa mi te contextualizeze in functie de turul de forta al astrelor - care, zic ele, mai mult decat sa influenteze traseaza personalitatea umana - si dihotomia existentiala soarta/mana omului ma fac sa vad in orice detaliu o dovada in sprijinul a ceea ce vreau eu sa cred: ati atins cu totii desavarsirea. Drept urmare, ca sa nu cumva "verba" sa "volant" si "scripta" sa nu "manent", niste concluzii mai acatarii, draga Iri, despre tine si cele patru prezentatoare de-a dreptul magistrale care ti-au acompaniat cheful, sindrofia sau cum vreti voi sa-l numiti, am regasit printre spusele acestora, pe care le redau mai jos, ca sa se bucure si cititorii nostri amatori de senzatii tari: "Au venit foarte multi prieteni de-ai lui Irinel Columbeanu, ceea ce inseamna ca el pune accent pe trecutul sau". Sau: "Domnii nu tin cont de kilogramele in plus, pentru ca sunt mai putini barbati in Romania decat femei". Sau: "Romancele au inceput sa se alieze Occidentului si sa aiba mai multe grija de ele". Sau: "Pentru unii fericirea inseamna o ciorba de burta, de aia se zice ca sunt fericiti cei saraci cu duhul". Sau: "Doamna astrolog, va pun o intrebare apocaliptica: Vine sfarsitul lumii? Ce fac astrele? Fac bine? Raspunsul: Va urma o perioada de maxima spiritualitate, fiecare va trece testul lui individual cu spiritualitatea, va fi o lupta dura intre bine si rau". Iri, am ramas fara cuvinte...
Sidonia Silian


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.