Presedintele Traian Basescu a convocat, luni, partidele parlamentare la Cotroceni in incercarea de a reconfigura o alta majoritate parlamentara. PSD ramane elementul principal in aceasta ecuatie, avand in vedere ponderea sa in Parlament. Social-de
Presedintele Traian Basescu a convocat, luni, partidele parlamentare la Cotroceni in incercarea de a reconfigura o alta majoritate parlamentara. PSD ramane elementul principal in aceasta ecuatie, avand in vedere ponderea sa in Parlament. Social-democratii au o marja stransa de evolutie dupa "directivele de la Bruxelles", potrivit carora negocierile cu PD sunt excluse. Partidul lu Geoana a amendat ieri lipsa de reactie a liberalilor pentru demararea tratativelor PSD-PNL anuntand ca "s-ar putea ajunge la motiune de cenzura" daca Tariceanu ramane inert la aceasta propunere. Democratii vor la guvernare doar in urma alegerilor si ameninta si ei ca trantesc guvernul. De altfel, toate partidele parlamentare invoca aceasta procedura, dar nimeni nu trece la fapte. UDMR sustine lustratia, dar nu si votul uninominal. PRM a declinat invitatia presedintelui. PC a acceptat "in ultima clipa". Negocierile se anunta complicate iar moderarea lor de catre seful statului, care s-a dovedit constant un partener egocentrist, ingreuneaza si mai mult finalitatea acestora. (M.T.)
PSD agita motiunea de cenzura
PSD il ameninta pe premierul Calin Popescu Tariceanu cu motiunea de cenzura daca nu se hotaraste mai repede sa caute sustinere in Parlament. Liderii PSD s-au aratat extrem de deranjati de pasivitatea primului ministru, care "nu face primul pas" si nu se arata interesat de negocierile cu social-democratii. "Primul care ar trebui sa faca primul pas ar fi Calin Popescu Tariceanu, el are obligatia sa-si gaseasca o majoritate parlamentara, sa ne spuna noua: <<Mai PSD-istilor, din 100 de idei liberale renunt la 17, ma sustineti?>> Daca ar fi interesat ar trebui sa initiem si noi niste negocieri absolut transparente, sa spunem electoratului nostru: <<Uite, am castigat 17 idei social-democrate>>", a declarat liderul Grupului de la Cluj Ioan Rus, la Realitatea TV. Liderul PSD a tinut insa sa spuna ca PSD doreste "ceva" din programul sau Romania sociala. "Dar mai intai sa vina Tariceanu. Deocamdata nu m-a intrebat nimeni nimic", a sustinut Rus, care a spus ca nu exclude 100% intrarea PSD la guvernare. El a spus ca daca Tariceanu ar dori sa guverneze numai pe principii liberale, fara a face concesii, atunci ar inregistra esec dupa esec in Parlament. "In acest caz, acumulandu-se esecuri, se va ajunge la o motiune de cenzura", a amenintat Rus. Ideea unei motiuni de cenzura a fost sustinuta si de vicepresedintele PSD Vasile Dancu, care a apreciat ca solutia pentru criza politica este un "guvern transpartinic", bazat pe "o coalitie de programe". Totodata, Mircea Geoana a declarat ieri ca primul-ministru ar trebui sa fie interesat sa-si caute un sprijin parlamentar. (Roxana ANDRONIC)
PD se ridica impotriva Executivului
Democratii ar putea sustine, la nivel parlamentar, unele initiative ale PSD, in schimbul asigurarii voturilor necesare din partea partidului lui Mircea Geoana pentru o motiune de cenzura. Pasul urmator, dupa votarea unei motiuni de cenzura, sustin surse apropiate negociatorilor democrati, ar fi constituirea unui Guvern cu o majoritate asigurata la nivelul Legislativului.
O varianta de lucru ar fi o formula PD-PSD-UDMR, atat pedistii, cat si social-democratii excluzand din orice combinatie formatiunile conduse de Dan Voiculescu si de Corneliu Vadim Tudor. De altfel, sursele citate subliniaza ca principala tinta a PD este, la ora actuala, caderea Guvernului Tariceanu, respectiv convocarea de alegeri anticipate. Pe acest subiect ei par sa se fi inteles cu o parte din PSD. Presedintele PD, Emil Boc (foto), a declarat ieri, intr-un interviu acordat in exlusivitate HotNews, ca nu exclude posibilitatea ca democratii sa inceapa negocieri pentru strangerea semnaturilor necesare depunerii unei motiuni de cenzura la adresa Guvernului. "Daca PSD se va adanci in aceasta stare de pasivitate, nu exclud posibilitatea ca noi sa deschidem negocieri pentru restul de semnaturi de care mai avem nevoie pentru initierea unei motiuni de cenzura de catre PD si, probabil, PLD", a spus Boc. El a adaugat: "Trebuie sa discutam punctual cu persoane din partidele politice care cel putin acum par sa fie de partea Guvernului", a mai spus Boc. Liderul PD sustine ca o decizie finala va fi luata dupa discutiile de la Cotroceni de saptamana viitoare. (A.H.)
PSD se duce fara Iliescu
PSD se duce cu Mircea Geoana in frunte la consultarile de luni de la Palatul Cotroceni, la invitatia presedintelui Traian Basescu. Din delegatia pesedista va lipsi insa presedintele de onoare al partidului - Ion Iliescu (foto) - care nu vrea sa dea ochii cu Basescu pana cand acesta nu-si va cere scuze pentru jignirile aduse in campania pentru referendum.
Mircea Geoana a sustinut ieri ca unele din temele propuse de Traian Basescu pentru aceste consultari "nu isi au rostul", pentru ca nu tin de atributiile sefului statului, ci de cele ale Guvernului sau Parlamentului, cum ar fi prioritatile guvernamentale si legislative pentru perioada urmatoare. In opinia sa, presedintele are atributii in privinta legilor sigurantei, dar ca pentru alte subiecte, precum legea lustratiei, este necesar mai mult timp pentru a fi "cumpanite". Geoana a mai spus ca PSD este interesat de introducerea votului uninominal. El a spus ca este un semnal bun, de normalizare a vietii politice faptul ca presedintele intelege nevoia obligatorie de a discuta cu partidele parlamentare, cu "acest infam Parlament". "Nu mai am ce discuta cu presedintele Traian Basescu pana nu isi cere scuze pentru jignirile pe care mi le-a adus in campania pentru referendum", a comentat si Ion Iliescu. El a apreciat demersul lui Traian Basescu drept "un semn bun", iar daca acest demers va fi insotit de consecventa, atunci asta va insemna ca "se invata din greseli". (Roxana ANDRONIC)
PNL decide maine
Liberalii se reunesc maine in sedinta Biroului Politic Central pentru a decide daca vor participa la discutiile de la Cotroceni si pentru a stabili proiectele si prioritatile guvernamentale imediate, a declarat ieri secretarul general al PNL, Dan Motreanu.
El a precizat ca, la solicitarea premierului, sedinta saptamanala a conducerii liberale va avea loc duminica. Pe ordinea de zi a sedintei vor figura trei puncte, primul dintre ele facand referire la un calendar privind implementarea punctelor cuprinse in rezolutia ultimei Delegatii Permanente. Motreanu a sustinut ca vor fi discutate proiectele si prioritatile guvernamentale. "Nu in ultimul rand, vom stabili un punct de vedere privind solicitarea presedintelui Romaniei de a ne intalni la Palatul Cotroceni. Vom stabili componenta si mandatul delagatiei, daca se va decide sa participam", a mai spus Dan Motreanu, citat de Mediafax. (R.G.)
UDMR accepta doar vot mixt
UDMR va da curs invitatiei pentru consultari, in cadrul carora isi va prezenta punctul de vedere fata de votul uninominal si legea lustratiei, a anuntat ieri presedintele Uniunii, Marko Bela.
El a precizat ca formatiunea sa sustine adoptarea legii lustratiei, dar nu si votul uninominal. "In privinta modificarii Constitutiei, nu cred ca putem, in acest moment, constitui o majoritate de doua treimi", a opinat Marko Bela. Liderul deputatilor Uniunii, Marton Arpad, a declarat ca UDMR exclude varianta formulata de Pro Democratia privind introducerea votului uninominal, agreata de PSD, PNL si PD. Totusi, UDMR ar accepta un sistem de vot mixt, preferential pe lista, in care "proportionalitatea voturilor electoratului sa fie cat mai mentinuta", a aratat deputatul. "Am putea accepta un sistem compensatoriu puternic, mixt, cu circumscriptii uninominale la nivelul judetelor si o compensare in jur de pana la 60% conform unui sistem de compensare proportional", a explicat liderul UDMR, citat de Newsin. Potrivit deputatului, singurul sistem care combina posibilitatea electoratului de a-si alege reprezentantul, dar si partidul, este sistemul preferential pe lista. (R.I.P.)
PRM refuza invitatia
Vadim Tudor a anuntat ieri ca nu va participa la consultarile initiate de presedintele Basescu, pe motiv ca seful statului "s-a intors in fruntea tarii prin frauda". Liderul PRM a precizat, de asemenea, ca temele de discutie propuse de seful statului sunt "false" si "smecherii". El a aratat ca PRM se declara impotriva Legii lustratiei, a introducerii votului uninominal si a revizuirii Constitutiei. Tribunul a anuntat ca PRM va sustine orice motiune de cenzura "menita sa darame Guvernul romano-maghiar". "Dincolo de orice calcul politic, interesul national este sa plece aceasta organizatie sovina de la guvernare", a opinat liderul PRM. El a spus, din nou, ca singura solutie ar fi formarea unui guvern de uniune nationala, fara UDMR, guvern care sa pregateasca alegerile
anticipate. (R.G.)
PC dispus la consultari
PC va decide in Biroul Politic de luni daca va merge la Cotroceni, a declarat presedintele Comitetului executiv al partidului Codrut Seres, precizand ca cel mai probabil conservatorii vor participa la intalnirea initiata de presedintele Traian Basescu. Seres a precizat, ieri, citat de Mediafax, ca Biroul Politic va stabili si delegatia PC si punctele de vedere asupra temelor lansate de Basescu. Potrivit lui Seres, unele probleme, cum ar fi cea a votului uninominal, au fost rezolvate la o alta intalnire de la Cotroceni cu partidele
parlamentare. (R.A.)
PLD e pentru anticipate
PLD considera ca singura solutie reala pentru iesirea din criza este organizarea de alegeri parlamentare anticipate si va sustine orice motiune de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu, se arata intr-o rezolutie adoptata ieri in Delegatia permanenta a partidului. In document se mai precizeaza ca liberal-democratii acuza un "un atac concertat" asupra activitatii DNA si a Parchetului General, in special din partea PNL si UDMR, carora le solicita sa inceteze presiunile asupra activitatii procurorilor. Liderul PLD Valeriu Stoica a afirmat ieri ca, in conditiile in care Guvernul Tariceanu nu demisioneaza, singura varianta ramasa este ca PNL, UDMR, PSD, PRM "sa-si asume guvernarea" pana la alegerile la termen si "sa-si asume transparenta" in privinta colaborarii. PLD se arata dispus sa colaboreze punctual cu toate partidele pentru a adopta sistemul de vot uninominal, legea lustratiei si modificarea Constitutiei. (R.I.P.)
Scutaru: Basescu preia teme politice ale PNL
"La consultari vom discuta despre temele politice promovate de PNL. Nu pot sa nu remarc faptul ca Traian Basescu s-a gandit sa sustina niste teme politice promovate si initiate de PNL. Ma refer la legea lustratiei si la votul uninominal. Ambele proiecte legislative sunt depuse la Parlament de PNL. Este cat se poate de clar ca presedintele Traian Basescu nu sustine lustratia si votul uninominal din convingere, el stie ca aceste teme dau foarte bine la public." (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.