Criza politica ucraineana, declansata de dizolvarea, la 2 aprilie, a Parlamentului si convocarea de alegeri anticipate, a intrat, ieri, intr-o noua etapa. Presedintele Viktor Iuscenko a preluat, prin decret, controlul asupra trupelor speciale Berkut,
Criza politica ucraineana, declansata de dizolvarea, la 2 aprilie, a Parlamentului si convocarea de alegeri anticipate, a intrat, ieri, intr-o noua etapa. Presedintele Viktor Iuscenko a preluat, prin decret, controlul asupra trupelor speciale Berkut, aflate in subordinea Ministerului ucrainean de Interne.
Textul prezidential prevede "retragerea trupelor comandamentului MAI si plasarea lor sub controlul presedintelui (...) in scopul preintampinarii si neutralizarii amenintarilor reale si potentiale la adresa intereselor nationale, pentru a evita utilizarea trupelor MAI in interesul anumitor forte politice, ceea ce ar crea o amenintare la adresa securitatii Ucrainei". In replica, ministrul de Interne, Vasil Tusko, a contestat legalitatea documentului, refuzand sa cedeze comanda Berkut si invitand Rada Suprema sa se pronunte asupra constitutionalitatii actului. "Analiza juridica" a decretului semnat de Iuscenko "demonstreaza neconformitatea acestuia cu Constitutia ucraineana si legea ucraineana a trupelor de Interne", care prevede subordonarea directa a acestora catre MAI, a ripostat Tusko, prin intermediul unui comunicat oficial. "Mi s-a spus ca m-am amestecat in politica. Ei bine, o sa continuu sa ma amestec", a adaugat el, citat de Reuters. La randul sau, premierul Viktor Ianukovici a denuntat noul decret prezidential drept "inadmisibil". "Este vorba despre o incalcare a Constitutiei", a apreciat seful Executivului de la Kiev intr-un discurs rostit in prezenta diplomatilor occidentali si transmis in direct de posturile de televiziune. "Ce inseamna aceasta? Nimic mai mult decat faptul ca <<scenariul folosirii fortei>>, despre care discutam in mod constant, a fost pus in aplicare", a mai spus Ianukovici.
Ministrul de Interne anchetat
Procurorul general interimar, Viktor Semciuk, a anuntat, ieri, initierea unei anchete penale impotriva detinatorului portofoliului Afacerilor Interne, acuzat de "abuz de putere" in cazul ciocnirilor produse, cu o zi inainte, la sediul Parchetului general, intre diferitele corpuri ale fortelor de ordine, pe fondul deciziei liderului de la Kiev de a renunta, pentru a doua oara, in ultimii doi ani, la serviciile procurorului general Sviatoslav Piskun. Posturile de televiziune locale au prezentat imagini cu fortele de ordine, insotite de ministrul de Interne, Vasil Tusko, in timp ce fortau intrarea in cladire pentru a permite accesul lui Piskun in biroul sau. "Ceea ce ministrul Tusko a facut este o infractiune. Sustin ca este un delict clar utilizarea fortei pentru rezolvarea unui conflict politic", a declarat presedintele Iuscenko intr-o conferinta de presa. Reactia Executivului nu a intarziat sa apara, premierul Ianukovici apreciind ca demiterea procurorului Piskun nu este fundamentata si "ar fi putut conduce la consecinte catastrofale". "Va asigur ca Guvernul nu va permite instaurarea anarhiei in Ucraina sau declansarea unui razboi civil", a adaugat seful Executivului de la Kiev, potrivit Rompres. Considerat drept unul dintre aliatii premierului Ianukovici, Sviatoslav Piskun se afla la cea de-a doua destituire a sa, fiind demis, joi, la o luna dupa ce a fost reconfirmat, prin decret prezidential, in functia de procuror general al tarii. Daca prima data motivul a fost tergiversarea anchetei privitoare la otravirea lui Iuscenko, de data aceasta presedintele a invocat incompatibilitatea intre functia de procuror general si cea de deputat al Radei Supreme. (A.M.L.)
Pora a cerut stare de urgenta
Miscarea ucraineana Pora i-a cerut presedintelui Viktor Iuscenko sa instituie starea de urgenta si sa aplice un plan de actiune anticriza, relateaza pagina electronica a Ukrainian News Agency, receptionata de Mediafax. "Ucraina se afla intr-o situatie de urgenta prevazuta de Articolul 21 al Constitutiei, care ii permite presedintelui sa instituie starea de urgenta in tara sau in unele provincii", motiveaza reprezentantii miscarii, soliticand Presedintiei sa initieze demersurile necesare ajungerii la un acord asupra datei alegerilor parlamentare anticipate. Planul anticriza prezentat de Pora prevede arestarea ministrului de Interne Vasil Tusko, preluarea controlului asupra agentiilor de securitate, sistarea activitatilor Guvernului si Parlamentului si organizarea unui referendum pentru modificarea Constitutiei. De altfel, miscarea prodemocrata propune arestarea tuturor responsabililor guvernamentali care nu respecta decretele prezidentiale. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.