Praznuita la cincizeci de zile dupa Pasti, Cincizecimea - asa cum e numita in Biblie - sarbatoreste pogorarea Sfantului Duh peste Sfintii Apostoli.     Despre sarbatoarea Rusaliilor exista atestari inca din secolul al IV-lea d. Hr.
Praznuita la cincizeci de zile dupa Pasti, Cincizecimea - asa cum e numita in Biblie - sarbatoreste pogorarea Sfantului Duh peste Sfintii Apostoli.     Despre sarbatoarea Rusaliilor exista atestari inca din secolul al IV-lea d. Hr. In a sa "Istorie ecleziastica", Eusebiu din Caesarea relata ca se impodobeau casele in semn de bucurie cu flori si ramuri verzi. Obiceiul fusese mostenit de la evrei care cinsteau si ei in aceeasi zi primirea Legii pe Muntele Sinai. De altfel, si astazi se aduc in biserici frunze verzi de tei sau de nuc, care sunt binecuvantate si impartite credinciosilor la sfarsitul Sfintei Liturghii. Frunzele simbolizau limbile de foc ale puterii Sfantului Duh care s-a pogorat peste Sfintii Apostoli.       DIN CARTEA CARTILOR. In Biblie se povesteste cum Invierea lui Iisus Hristos i-a convins pe apostoli de divinitatea sa. Dupa Inviere, invataceii au inteles definitiv cine este Iisus Hristos si semnificatia operei Sale. Timp de 40 de zile, Iisus a ramas impreuna cu ei, pregatindu-i pentru misiunea lor in lume, fagaduindu-le totodata puterea Duhului Sfant. In tot acest timp, in centrul predicii Mantuitorului s-a aflat tema Imparatiei lui Dumnezeu, pe care la randu-le apostolii trebuiau s-o propovaduiasca. In asteptarea botezului cu Duhul Sfant, apostolii s-au intors la Ierusalim. Lor li s-au alaturat Maria, mama lui Iisus, "fratii" Lui si alti ucenici.   Cu totii asteptau dobandirea harului sfant. Faptele Apostolilor din Noul Testament relateaza botezul cu Duhul Sfant: "Si cand a sosit ziua Cincizecimii, erau toti impreuna in acelasi loc. Si din cer, fara de veste, s-a facut un vuiet, ca de suflare de vant ce vine repede, si a umplut toata casa unde sedeau ei. Si li s-au aratat, impartite, limbi ca de foc si au sezut pe fiecare dintre ei. Si s-au umplut toti de Duhul Sfant si au inceput sa vorbeasca in alte limbi, precum le dadea lor Duhul a grai. Si erau in Ierusalim locuitori iudei din toate neamurile care sunt sub cer. Si iscandu-se vuietul acela, s-a adunat multimea si s-a tulburat, caci fiecare ii auzea pe ei vorbind in limba sa. Si erau uimiti toti si se minunau zicand: Iata, nu sunt acestia care vorbesc toti galileeni?"     Duhul Sfant care s-a pogorat peste apostoli si pe care l-a fagaduit Domnul Hristos, nu s-a mai intors de unde a plecat, ci El este pretutindeni, si in cer si pe pamant" Parintele Teofil Paraian


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.