Duminica, la 50 de zile dupa Pasti se sarbatoreste minunea Pogorarii Duhului Sfant peste Apostolii Domnului, carora le-a dat putere divina, spre convertirea tuturor oamenilor. Pogorarea Sfantului Duh sau Cincizecimea incheie apoteotic ciclul pascal
Duminica, la 50 de zile dupa Pasti se sarbatoreste minunea Pogorarii Duhului Sfant peste Apostolii Domnului, carora le-a dat putere divina, spre convertirea tuturor oamenilor. Pogorarea Sfantului Duh sau Cincizecimea incheie apoteotic ciclul pascal, marcand insasi nasterea Bisericii crestine. Duhul Sfant, Mangaietorul, Duhul Adevarului, pe care Hristos fagaduise sa-l trimita in lume (si prin care El insusi ramane cu lumea, caci Tatal, Fiul si Duhul sunt "de o fiinta si nedespartiti"), pogoara peste adunarea Apostolilor, in chip de limbi de foc, iar acestia prind a propovadui si a se face intelesi in multe limbi, drept care mii de oameni au venit la credinta in ziua aceea, integrandu-se in comunitatea mistica a ucenicilor. Ierarhii bisericesti sunt mostenitorii si transmitatorii acestui har apostolic din generatie in generatie, iar "pastorii" si "turma" alcatuiesc la un loc Biserica, trupul mistic al lui Hristos. Invierea, Inaltarea si Cincizecimea sunt tot atatea trepte spre Imparatie. In popor, acest mare praznic poarta si denumirea de "Rusalii". "Mosii de vara" se sarbatoresc in sambata de dinaintea Rusaliilor. (D.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.