"4 luni, 3 saptamini si 2 zile" a fost premiat de FIPRESCI, iar "California dreamin’" a cistigat la sectiunea Un Certain Regard.

Potrivit declaratiilor producatorului Daniel Burlac si celor ale criticului de film Alex. Leo Serban, lungmetrajul lui Cristian Mungiu a obtinut simbata distinctia acordata de Federatia Internationala a Criticilor de Film (FIPRESCI) pentru Cel mai bun lungmetraj prezentat in cadrul festivalului.

Reuters anuntase deja ca "4 luni, 3 saptamini si 2 zile" se numara printre putinele filme din acest an care s-au bucurat deopotriva de adeziunea criticilor francezi si a celor straini si ca este principalul favorit la Palme d’Or (care se decerneaza astazi), precizind ca se afla in aceasta pozitie de la prima vizionare de pe Croazeta. Pe de alta parte, conform Reuters, pozitia de principal favorit - de care se bucura Almodovar la festivalul de anul trecut - este o "onoare suspecta", revenindu-i adesea unei pelicule care nu se alege pina la urma cu trofeul festivalului.

Conform "Variety", care se ghideaza dupa sondajele realizate printre critici, principalele rivale ale peliculei romanesti in cursa pentru trofeul festivalului sint doua lungmetraje americane: "No Country for Old Men" al fratilor Coen, deja cistigatori ai Palme d’Or, si "Zodiac" de David Fincher, un regizor care debuteaza pe Croazeta in acest an.

Actrita Anamaria Marinca, interpreta unuia dintre rolurile principale din "4 luni, 3 saptamini si 2 zile", este considerata favorita juriului la premiul pentru Cea mai buna actrita, alaturi de Galina Vishnevskaya, din filmul "Alexandra", regizat de cineastul rus Alexandr Sokurov, potrivit AFP.

In aceeasi zi, pelicula "California dreamin’" a lui Cristian Nemescu a primit trofeul sectiunii Un Certain Regard. Desi regretatul regizor roman nu si-a putut finaliza filmul, juriul prezidat de cineasta franceza Pascale Ferran a fost fascinat de "California dreamin’", declarat cea mai buna productie vizionata pe parcursul festivalului. In urma cu doi ani, la sectiunea Un Certain Regard a cistigat Cristi Puiu, cu "Moartea domnului Lazarescu".

Cotidianul va ofera online trailer-ul primului si ultimului lungmetraj al lui Cristian Nemescu.